[IPIFF] Les herbes folles (2009)

0

Ce facem dacă găsim un portofel pe stradă ? Eroii din Brigada Diverse (serie reluată cu îndârjire de toate televiziunele româneşti în ultimele săptămâni) aveau o mulţime de variante, dar nici una nu era agreată de cei însărcinaţi cu reeducarea condamnaţilor. Şi eroul acestei producţii are câteva dubii atunci când găseşte un portofel într-o parcare, dar dilema lui era de altă natură, în condiţiile în care în portofelul respectiv se găseau doar acte, nu bani. În cele din urmă alege soluţia cea mai nimerită în asemenea situaţii, dar filmul alunecă discret în alte zone. Poate spre o poveste de dragoste oarecum atipică, poate spre o hărţuire cu tentă mai mult sau mai puţin sexuală, poate spre o atracţie bolnăvicioasă între două personaje fără multe lucruri în comun.

Marguerite Muir este o femeie independentă, medic stomatolog, pasionată de aviaţie. Într-o bună zi, este atacată pe stradă şi îi este furată geanta. La scurt timp după această întâmplare, portofelul femeii, în care se aflau actele sale, inclusiv brevetul ei de pilot, este găsit într-o parcare de Georges Palet, un bărbat de aproximativ 50 de ani, căsătorit, cu doi copii şi un trecut cam misterios, dar din care nu vom afla prea multe. El începe să facă o obsesie pentru Marguerite, începe să-i scrie adevărate romane, femeia îl respinge iniţial, apoi ea este cea care îl caută, apoi este rândul lui să o respingă, totul ca într-un joc absurd în care cei doi îşi caută companie după care un cuvânt rostit de unul dintre ei este capabil să distrugă tot ce clădiseră până atunci.

Les herbes folles poartă semnătura unuia dintre cei mai celebri regizori francezi şi nu numai, Alain Resnais, care a realizat acest film la vârsta de 87 de ani. Impresionant, nu-i aşa ? Vârsta regizorului nu se vede deloc în această producţie, nu este un film bătrânesc, dimpotrivă, ritmul este unul alert, sprinten pe alocuri şi excelent din punct de vedere vizual. Alain Resnais îşi mai permite şi mici glumiţe, una dintre acestea fiind un fals final al filmului, unul tipic hollywoodian, care nu prea se potrivea cu modul în care fusese spusă povestea până atunci. Totuşi, adevăratul final te cam lasă în ceaţă şi îţi pune câteva întrebări care vor rămâne fără un răspuns precis.

Vizionaţi trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.