Flipped (2010)

2

Cred că am o problemă. Văd filme pe care nu ar trebui să le văd. Nu în această perioadă, moment, minut. Bineînţeles, vorbim despre ceva romantic, acul romantic de negăsit din carul cu fân sau ceva mai natural, sunt atrasă de gen ca musca la un ceva dulce, îl ştiţi voi care. Mi-am permis introducerea cu pricina, dar nu vă permit să întrebaţi şi de ce. 🙂 Revenind, astăzi îl avem pe “Flipped”, rudă cu adevărat îndepărtată de haiosul Flipper, că tot îmi dă titulatura idei. O poveste liniştită, comodă şi de spus nepoţilor la verandă, căci în istorioară se pot regăsi portrete ale unor bunici precoce. De ce bunici, de ce precoce? Păi, povestea din acest caz se încadrează într-un tablou al anilor ’50 spre ’60, iar precoce pentru că hei, să recunoaştem, nu mulţi şi-au trăit prima (poate şi marea) dragoste la 12-13 ani. Bineînţeles, nu ne vom raporta la culcuşul sentimental preadolescentin din secolul ăsta, căci aici vorbim de sentimente adevărate domnule şi mai ales, puternic spre inocent. Ca şi actori, nu vă holbaţi prea tare pe lista contribuabilor căci no Angelina or Brad today. În schimb, veţi auzi de nume ca Madeline Carroll, Callan McAuliffe, Anthony Edwards, John Mahoney şi Penelope Ann Miller. Şi pentru că am vorbim prea mult, voi continua să o fac, de această data să sperăm totuşi că mai la subiect. 😀

flipped 2010 950x633 51395 460x306 Flipped (2010)

Pe cine să cunoaştem întâia dată? Pe Bryce Loski, aş zice eu. Puştiul, la vreo 8 anişori la momentul mutării lui într-un cartier nou, are parte de o primire de vis, ar zice unii: o va întâlni pe Juli Baker, o vecină de aceeaşi vârstă cu el care insistă să-l ajute şi să-l cunoască cât mai bine pe noul venit. Doar că înainte de toate, trebuie spus că iniţiativa deloc pudică a fetei îl intimidează pe Bryce, ba mai mult, îl irită şi aduce la disperare. Aşadar, urmează o perioadă în care Bryce este privit cu adulaţie de Juli, de momente în care fata doreşte să-i vorbească sau doar să-i fie prin preajmă la şcoală, între colegi, în timpul liber, peste tot! Între momentele de răgaz ale poveştii şi ale stalkerismului infantil, aflăm şi lucruri ceva mai triste: familia fetei o duce suficient de prost cât să fie privită cu suspiciune de unii membri ai comunităţii, iar ca tabloul parental să atârne mult mai primejdios, unchiul lui Julie, fratele tatălui ei, suferă de retard mintal, solicitând aşadar bună parte din economiile familiei. Între timp, cu Bryce şi Juli lucrurile nu se vor aşeza deloc.

flipped 2010 movie 459x313 Flipped (2010)

Chiar trebuia să încep spunând că muviul cu pricină este inspirat dintr-o carte? Nu, dar pot încheia spunându-vă că Wendelin Van Draanen este cea care a adus “Flipped” în librăriile şi bibliotecile de pretutindeni, iar acum a cedat drepturile de autor şi pentru ecranizare. Da, este un film uşurel, poate pe alocuri tinde spre tembelus-previzibilus, însă cum să nu-ţi placă să vezi şicanele şi tatonările dintre doi puşti? Ba mai mult, dacă ai face un efort, poate ţi-ai aduce aminte şi tu de povestea ta din copilărie, de propria ta Juli sau Bryce. Încă un lucru simpatic de remarcat: desfăşurătorul poveştii este preluat de ambele-i personaje, aşadar atunci când Juli va păţi ceva, Bryce va mărturisi întâmplarea din punctul lui de vedere, iar atunci când Bryce va face ceva, Juli va fi acolo să ne spună adevărul. Adevărul ei, bineînţeles. Acestea fiind zise şi fiindcă astăzi sunt indulgentă, “Flipped” primeşte un 7 minus.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. Draga mihaela d-soara care ai scris articolul asta , m-ai impresionat ! chiar ma stergeam in coltul gurii , imi aluneca saliva cu o viteza fascinanta gandindu-ma la cum ar fi sa stau cu tine putin de vorba .

  2. Cum sa sustii in toata recenzia ca e un film atat de dragut, de simpatic, o poveste atat de frumoasa si la final sa-i dai 7 si ala cu indulgenta? adica merita vreun 5 dar erai in toane bune…jesus, acordati nota potrivit parerii despre film…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.