20 de filme inspiraționale pentru educație

10

Profesorii se schimbă anual, însă sunt figuri care ne rămân în minte și de care ne reamintim când și când în anumite momente ale vieții noastre. Sunt sigură că fiecare dintre noi a cunoscut în perioada cât a stat pe băncile unei clase, un om care l-a motivat, care și-a dorit să evoluăm, care a văzut în noi ceva de care noi nu aveam cunoștință și a făcut tot ce a putut să ne schimbe sau să ne impulsioneze, când era cazul. Oportunitatea de a fi urmărit extrem de multe filme cu și despre profesori, despre relația clădită între ei și elevii lor, mi-a trezit interesul de a redacta un articol special pe această temă. Am ales astfel, acele filme care îmi par a fi cele mai bune și am făcut o selecție a 20 dintre acestea. Lista este deschisă, astfel că vă invit și pe voi să o completați și să mă “certați” dacă am omis un film care trebuia inclus alături de celelalte. Alăturat anului apariției, am poziționat nota de pe IMDB, orientativ. Ordinea este  cronologică.

1.    Precious(2009)  7.4

Tulburător și violent, “Precious” este adaptarea cinematografică a romanului “Push” din 1996. Gabourey Sidibe, Mo’Nique, Paula Patton și Mariah Carey completează distribuția unui film care spune povestea lui Clareece Precious, o adolescentă analfabetă și supraponderală, ignorată de familie și batjocorită de colegii de clasă. Violurile repetate ale unui tată abuziv au adus-o pe tânără în punctul de a da naștere celui de-al doilea copil. Intrată într-un program de reabilitare, sub îndrumarea profesoarei Rain, adolescenta furioasă până acum, își reconsideră viața și prioritățile, găsind respectul de sine.

Precious 20091 460x307 20 de filme inspiraționale pentru educație

2.  The Great Debaters (2007) 7.5

Prima producție de după 1979, căreia i s-a permis să fie filmată în cadrul campusului Harvard.,The Great Debaters” a primit o nominalizare la Golden Globe, pentru cel mai bun film. Pelicula este o poveste adevărată a anilor ’30 și se axează pe activitatea unui profesor de la un colegiu din sud, în  perioada în care America era sufocată de ură împotriva celor de culoare. Denzel Washington este Melvin B. Tolson, profesorul  echipei olimpice de dezbateri a Colegiului Wiley. Acesta își formează o echipă de dezbateri și luptă împotriva rasismului,  folosindu-și măiestria de orator pentru a transforma un grup de elevi subestimați de toată lumea, într-una  ce va intra în istorie. Convingerea acestuia, și  anume că puterea cunoașterii reprezintă cel mai mare avantaj, îndreptățesc studentii să-și depășească limitele și să ceară mai mult, atunci când totul li se împotrivește. Într-un alt rol, Forest Whitaker.

The Great Debaters 460x305 20 de filme inspiraționale pentru educație

3.    The Class (2008) 7.7

Filmat ca un documentar, “The Class”, oferă câteva momente brutal de sensibile, însă își păstrează realismul, deși uneori poate părea mult prea dramatic. Având la bază romanul autobiografic semnat Francois Begaudeau (el însuși în film), filmul cunoscut cu numele “Entre les murs” este o replică cinematografică a unui an din viața sa de profesor. Acesta predă unor elevi la o școală publică din Paris, într-un cartier rău famat. Temperamente diferite, rase și culturi distincte sunt într-o dispută continuă. Cum îți păstrezi entuziasmul pentru o profesie prost plătită, unde disciplina și respectul au fost înlocuite cu violență și nesupunerea ? Interesant este că vedem personajele exclusiv în interiorul clasei .

the class 20081 460x307 20 de filme inspiraționale pentru educație

 4.    Freedom Writers (2007): 7.5

În rolul principal, Hillary Swank o portretizează pe Erin Gruwell, o persoană puternică, o femeie care a preferat să fie un profesor dedicat cu riscul de a-și pierde soțul și familia. O poveste adevărată nu poate fi altfel decât emoționantă, mai ales când subiectul evocă problemele unor adolescenți cu probleme de-a dreptul șocante. Proiectul „The Freedom Writer’s Diaries”, scris de profesoara Erin Gruwell, împreună cu elevii ei a luat naștere ca urmare a unui protest tăcut al unor elevi pe care nimeni nu i-a ascultat până acum. Un film minunat, revoltător, dar totuși o odisee despre ignoranță și eroism.

freedomwriters1 460x316 20 de filme inspiraționale pentru educație

 5.    Klass (2007) 8.1

Selecție oficială a ediției Oscar în 2008,„Klass”  a fost nominalizat pentru “cel mai bun film străin”, propunere din partea Estoniei. Kaspar este un elev ce decide să-i ia apărarea lui Joosep, un coleg deseori tachinat de cei mai violenți colegi. Decizia sa nu rămâne fără repercusiuni, astfel că pornește o adevărată luptă pentru supremație, un război intern, între Kaspar și liderul autoimpus al clasei. Un film extrem de brutal, totuși sensibil, va zdruncina spectatorul în multe dintre momentele vizionării  .

klass 20 de filme inspiraționale pentru educație

6.    Akeelah and the Bee (2006) 7.5

Întreaga aglomerare de critici pozitive, subiectul bun și interpretările excelente, sunt elemente ce întăresc convingerea că filmul își merită aprecierile. Să adaug numele Laurence Fishburne la distribuție? Akeelah, o fetiță în vârstă de 12 ani are o existență nu tocmai ușoară. Tatăl ei este mort, mama o ignoră, fratele ei este mai mereu cu bandă lui. O persoană inteligentă și matură, copila este amenință să se piardă. Participarea la un concurs de pronunție la școala ei, pentru a-și răscumpăra multe absente, o scoate din anonimat. Îndrumată către profesorul de engleză, dl. Larabee, în vederea câștigării concursului regional, Akeelah începe să cunoască și altă latură a vieții. Cei doi vor trebuie să se accepte, să se cunoască și să învețe să ierte.

akeelah and the bee 20061 460x307 20 de filme inspiraționale pentru educație

7.    Take the lead  (2006) 6.5

Mi-a plăcut foarte mult! Nu neapărat pentru că este un film cu dans, nu pentru că apare Antonio Banderas în rolul profesorului și nu pentru că m-am atașat de personaje. Bun, nu este o capodoperă și o recunosc, însă m-a convins determinarea unui profesor pentru a schimba viețile unor copii stigmatizați de societate. Directorul Augustine James îi oferă lui Pierre Dulaine (Banderas), un dansator profesionist, o clasă aflată sub detenție și unde se află unii dintre cei mai dificili elevi. Am menționat cartierul Bronx? Se formează un grup care îi respectă măiestria, însă reticent la lecțiile dascălului. Profesorul încearcă să le insufle încrederea că ei pot părăsi granițele ghetoului…. Frumos de urmărit întreg procesul.

take the lead1 460x305 20 de filme inspiraționale pentru educație

8.    The Ron Clark Story  (2006) 7.5

O altă poveste inspirată din fapte reale, de data asta în rolul mentorului intră Matthew Perry. Elevii nu mai sunt liceeni, ci o mână de omuleți din gimnaziu. Ron Clark, un profesor idealist și plin de entuziasm, ia decizia de a-și părăsi confortul casei natale și se înscrie într-o cursă pentru a pregăti elevii uneia dintre cele mai rău famate școli publice din New York. Pur spirit inovator, entuziastul Ron Clark duce o luptă pentru a câștiga încrederea elevilor săi, acolo unde adulții au eșuat să le fie ghid. O evoluție surprinzătoare .

the ron clark story1 460x231 20 de filme inspiraționale pentru educație

9.    Half Nelson (2006) 7.4

Ryan Gosling,  în rol de profesor, într-o peliculă finalizată în 23 de zile în stilul handycam. Rezultatul? O poveste captivantă despre un profesor de istorie care utilizează mijloace mai neconvenționale, totul în tentativa de a îi face pe elevii săi să înțeleagă mai bine materia. Spirit pasionat, nonconformist, Dan Dunne are proprii săi demoni ascunși. Atunci când o elevă îi descoperă problema pe care acesta a ținut-o ascunsă, în mod ciudat între cei doi se pecetluiește o prietenie sinceră. Avem pe de-o parte lupta interioară a profesorului și în paralel drama elevei  Drey (Shareeka Epps). Cu un subiect sensibil,  filmul a trezit reticența caselor mari de producții, însă i-a adus lui Ryan Gosling, prima nominalizare la Oscar.

half nelson movie1 460x305 20 de filme inspiraționale pentru educație

10.    School of life (2005) 6.4

“School of Life” este o dramă (combinată cu unele momente amuzante) făcută doar pentru televiziune, nu foarte cunoscută, deși în rolul principal intră Ryan Reynolds, personajul său fiind în conflict cu cel întruchipat de David Paymer. Ryan este simplu, Mr. D. Un profesor de istorie cu un stil aparte de a preda, metodă care cucerește elevii, molipsindu-i pe toți cu dorința de a învăța cât mai multe și așteptând de fiecare dată orele acestuia. Simpatia câștigată de noul profesor, atrage antipatia lui Matt Warner, unul dintre aspiranții la titlul de cel mai bun profesor. Mai curând decât ar fi sperat, Matt află secretul ținut ascuns cu tărie de Mr. D, însă ceea ce află, zdruncină așteptările sale și îi dă o veritabilă lecție de viață. Finalul… ei bine vă las pe voi să-l descoperiți. Nu este un must see, dar nici nu pierdeți timpul cu el.

school of life 2005 460x258 20 de filme inspiraționale pentru educație

11.    Knights of the South Bronx  (2005) 6.6

Producătorul a avut o muncă asiduă de dus la capăt. Asta, dacă ținem cont de faptul că finalizarea filmului s-a întins pe cinci ani. Departe de a fi unul dintre cele mai bune filme cu profesori, are un șiretlic care te prinde în subiect. Simplu: un om de afaceri, ia decizia de a deveni profesor. Se înscrie într-o competiție greoaie pentru a câștiga inimile unor copii fără aspirații. Metoda aleasă constă în a-i învăța … șah.
knights of the south bronx2 460x303 20 de filme inspiraționale pentru educație

12.    Mona Lisa Smile (2003) 6.1

Nominalizat la Globurile de Aur, filmul redă povestea unei profesoare pusă în situația de a-și reclădi principiile și convingerile pe fundalul unor vremuri înșelătoare, perioada anilor ’50. Titlul se referă la faimosul portret “Mona Lisa” și poartă numele aceluiași cântec interpretat în varianta originală de Nat King Cole, însă este cover Seal pentru film.În rolurile principale, Julia Roberts, Kirsten Dunst, Maggie Gyllenhaal, Julia Stiles și Ginnifer Goodwin. Preferatul meu din lista întocmită, mi-a plăcut pentru că schimbările la care suntem invitați, se răsfrâng nu doar asupra studentelor cât și asupra mentorului lor. O dramă romantică ușor de urmărit despre vremurile tumultuoase de altădată, vremuri în care feminitatea era dictată și nu o alegere. Un profesor determinat (Roberts) își convinge elevele să se definească într-o lume care deja le-a trasat destinele, căsătoria fiind prioritară educației.

mona lisa smile 460x305 20 de filme inspiraționale pentru educație

13.    School of Rock (2003) 7.1

Trebuie să păstrăm și o notă ceva mai comică, așa că vă nominalizez și unul dintre filmele ceva mai amuzante și mai puțin serioase în materie de educație. Ironic este faptul că scenaristul Mike White nu este deloc fan al muzicii rock, însă a netezit povestea astfel încât Jack Black să poată performa muzica favorită. Dat afară din propria trupă, chitaristul Dewey Finn are nevoie urgent de bani Ocazia se ivește (nu tocmai oficial) și rockerul devine profesor într-o școală pentru cei înstăriți. Deși elevii săi sunt o adunătură de răsfățați și ursuzi, Dewey observă că majoritatea au o înclinație pentru muzică și de aici până la a-și formă propria bandă rock sunt…  mai mulți pași.
the school of rock1 460x345 20 de filme inspiraționale pentru educație

14.    Song for a Raggy Boy (2003) 7.3

Filmat în Irlanda, “Song for a Raggy Boy” este brutal, dramatic, dar un pasaj real din arhiva unei țări supuse unor violențe în anul 1939. Subiectul se învârte în jurul unui profesor (interpretat de Aidan Quinn), mai exact despre curajul său de a se răzvrăti împotriva unei îndoctrinări sadice, a unui regim disciplinar abuziv, într-o școală industrială adiacentă unei reforme catolice.

Song for a Raggy Boy 20031 460x280 20 de filme inspiraționale pentru educație

15.    The Emperor’s Club (2002) 6.8

Unul dintre cel mai bine primite filme ale anului 2002, “The Emperor’s Club” te cucerește încă din primele cadre. Din distribuție o să-i recunoașteți pe Jesse Eisenberg, Patrick Dempsey, Kevin Kline, Emile Hirsch. William Hundert (Kline) este instructor la școala de băieți Sfântul Benedict, un profesor de literatură clasică. Om cu principii morale solide, predă pildele sale cu ajutorul cărților vechilor filozofi greci și romani. În 1976 el are parte de o clasă foarte bună, în care se deosebește Sedgewick Bell, fiul unui puternic politician. Dacă la început relația profesor-elev este periclitată, ce urmează….  ei bine,  merită urmărit. Un film superb care trebuie să fie cunoscut!

the emperors club1 460x308 20 de filme inspiraționale pentru educație

16.    Pay it Forward (2000) 6.9

Cei care ați văzut deja filmul o să-mi confirmați afirmația: “Pay it forward” este o experiență nemaipomenită. Având ca sursă de inspirație un roman, inițial rolul profesorului fusese adjudecat de Denzel Washington (personajul său s-ar fi numit Reuben St. Clair). Odată ce rolul a rămas liber, Kevin Spacey a devenit un actor emblemă pentru personajul Eugene Simonet, dascălul cu care mulți ne putem identifica la un moment dat. Poți schimba lumea doar cu voință, determinare și o idee sclipitoare? Se pare că Trevor (Haley Joel Osment) un băiețel crescut doar de mama sa (Helen Hunt) vine cu o propunere ce pare imposibilă, odată ce primește o temă din partea profesorului său, așa că inventează „dă mai departe”….  fiecare om ajută 3 oameni care la rândul lor vor ajuta alți trei și tot așa…. Sfârșitul filmului este  de-a dreptul magnific, ca de altfel ultima jumătate de oră din producție.

Pay it forward41 20 de filme inspiraționale pentru educație

17.    Dangerous Minds (1995) 5.9

Filmul care a oferit melodia Gangsta’s Paradise, melodie care este încă difuzată, “Dangerous Minds” are la bază autobiografiaMy Posse Don’t Do Homework” semnată de un fost infanterist marin, LouAnne Johnson. Primit cu recenzii din cele mai diverse, filmul a fost un adevărat succes la încasări, o surpriză și pentru persoanele implicate în proiect. Louanne Johnson (Michelle Pfeiffer, însărcinată în timpul filmărilor), acceptă postul de profesor la liceul Est Palo Alto. Elevii săi se confruntă cu multe probleme sociale, rasism, conflicte interne și probleme personale ce amenință să le distrugă viețile. De urmărit !

What should i tell them? If they dont want to die remember to knock?”

1995 Dangerous Minds 036 460x345 20 de filme inspiraționale pentru educație

18.    Dead Poets Society (1989) 7.8

Emoționat, dramatic dar spus într-o notă care nu reclamă melancolii, ci insuflă fericire, filmul este acaparant. “Dead Poets Society” a primit 17 nominalizări la diverse festivaluri și a câștigat 13 (Oscar pentru cel mai bun scenariu). Replica “Carpe diem. Seize the day, boys. Make your lives extraordinary” a fost inclusă în topul celor mai frumoase replici de către Institutul American de Film, pelicula fiind înscrisă în top 100 al celor mai inspiraționale filme ale tututor timpurilor. Filmul spune povestea lui Todd Anderson (Ethan Hawke), obligat să urmeze aceeași școală absolvită de fratele său. Împreună cu colegul său de cameră și cu alți studenți, se împrietenește cu profesorul lor de engleză (Robin Williams), care le povestește despre Dead Poets Society (Societatea Poeților Decedați), și îi încurajează să se ridice deasupra condiției lor. În propra interpretare, fiecare își va schimba viața pentru totdeauna!

dead poets society 460x345 20 de filme inspiraționale pentru educație

19.    Stand and Deliver 1988 7.2

Inspirat dintr-o poveste adevărată, filmul a reușit să primească o nominalizare la Oscar și 2 la premiile Globurile de Aur (totalizează 16 premii și nominalizări), deși nu numără în distribuție vreo prezență notabilă. Subiectul are central un profesor de matematică  Jaime Escalante (Edward James Olmos), într-un liceu spaniol. Convins de potențialul elevilor săi, el adoptă un regim total neconvențional de predare. Studenții, membrii ai unor găști de cartier, vor face tot posibilul să promoveze.

stand and deliver 20 de filme inspiraționale pentru educație

20.    To Sir, With Love (1967) 7.5

Cel mai vechi film din lista alcătuită de mine, “To Sir with Love” are aerul aparte al filmelor clasice. Anul producției nu ar trebui să sperie, cu precădere pentru faptul că filmul este unul emblematic pentru subiectul tratat. Cu un impact cultural deosebit, filmul s-a bucurat de un succes major în America. Casa de producții a cerut efectuarea unui studiu de piață pentru a afla ce a plăcut atât de mult publicului. Rezultatele au condus către actorul principal Sidney Poitier. Acesta îl interpretează pe Mark Thacheray, un profesor de istorie ce predă unei clase ce reunește copii duri, neglijați, violenți și răsfățați. Dacă la început copiii sunt brutali și reținuți la prezența noului dascăl, acesta învață să-i cunoască și îi îndrumă să se regăsească… Deși s-a bucurat și de un sequel, continuarea nu reunește aceleași considerente.

to sir with love 460x253 20 de filme inspiraționale pentru educație

10 COMENTARII

  1. Multumim pentru lista… am multe de vazut pentru aceste zile de toamna plumburie. As mai recomanda si Taare Zameen Par (Stelute pe pamant).

  2. lista ca lista dar filmele sunt de negasit , degeaba liste, unele au subtitrari in bara de jos nu se vede nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.