Ed Wood (1994)

2

Cum e sa faci un film despre omul cunoscut drept cel mai prost regizor din lume? Chiar asa, Edward D Wood Jr, sau Ed Wood pe scurt, facea filme prin anii 50, pe cand productiile cinematografice erau, si asa, destul de hilare. Si atunci cum a ajuns Wood sa aiba un film cu numele lui regizat de Tim Burton si interpretat de Johnny Depp? Ei bine Burton a stiut el ce a stiut cand s-a apucat de acest omagiu adus regelui filmelor horror B-rated. Si daca cumva ai ramas cu impresia ca Ed Wood nu are fanii lui infocati, sau ca acest film este la fel de prost ca ale regizorul in cauza, atunci va inselati amarnic.

edwood1 Ed Wood (1994)

Filmat in intregime alb-negru si in stilul anilor 50, pelicula prezinta o bucata din viata lui Ed Wood, ce incepe pe cand acesta lucra in teatru, fara prea mult succes insa. Dar el nu se da batut. De fapt, perseverenta si optimismul sunt sentimentele care raman constante in sufletul personajului pe tot parcursul filmului. In acel moment, singurele tangente pe care Ed la avea cu Hollywood-ul erau treburile pe care acesta le facea pe langa studiourile unde se realizau marile filme ale epocii. Curand, se iveste si sansa lui Wood sa faca propriul sau film, chiar daca era pentru o casa de productii care realiza filme ieftine si cheesy. Dar tanarul nu lasa ca aceasta oportunitate sa-i scape printre degete si realizeaza primul sau lungmetraj, un dezastru, evident. Intre timp, ajunge sa-l cunoasca, intamplator pe marele Bela Lugosi, actorul ungur, faimos pentru personajul Dracula interpretat in anii 20 si 30. Devenit un batran singur si aproape ruinat, Bela ajunge sa depinda de tanarul regizor, iar acesta se foloseste de numele marelui actor pentru a atrage atentia sponsorilor. In ciuda faptului ca nimeni nu agreaza filmele sale, Ed reuseste sa atraga investitorii care ajung sa creada cu adevarat in potentialul tipului. Cum reuseste? Poate ca ii lipseste talentul sau viziunea unui regizor autentic, dar compenseaza prin munca, inventivitate si incredere in propriile sale creatii.

edwood2 Ed Wood (1994)

Multi ar spune ca Ed Wood nu are ce cauta in istoria cinematografica, dar iata-l, cu biografia realizata de Burton, cu filme vizionate chiar si in zilele noastre si cu numerosi fani. Ed Wood scoate la iveala calitatile regizorului. Spre deosebire de altii, el nu facea filme pentru bani, ci le facea de amorul artei, pentru ca era marea sa pasiunea. Poate ca se grabea el putin cu filmatul, fura recuzita din marile studiouri, era neatent la montaj si nu avea idei prea stralucite, dar asa a dat nastere la filmele horror B-rated, productii fara pretentii, cheesy, haioase fara voie si cu un mare cult following. Evident ca asta nu a fost intentia lui Wood, dar acest fapt i-a indeplinit dorinta de a intra in istorie, iar odata cu filmul care poarte numele sau, Ed a devenit mai indragit ca niciodata.

2 COMENTARII

  1. Primul film pe care l-am văzut cu Johnny Depp și mi-a rămas întipărit în minte cu toate ca au trecut vreo 11 ani de atunci.Prima nominalizare a sa la Oscar pentru acest rol foarte bine conturat si jucat…un film bun ce trebuie urmărit de cel puțin doua ori…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.