Eat Pray Love (2010)

5

Pentru început trebuie să mănânci bine, dar bine, atât de bine şi de zdravăn încât să-ţi audă cineva rugăciunile de după. Cred şi eu că vei avea nevoie, după aripioarele şi (kilo)gramele încolăcite atât de sinuos pe silueta odată măiastră. În cele din urmă, îţi vine şi cheful să mai iubeşti. Dacă nu te mai iubeşti pe tine, nu-i nimic, poţi iubi mulţi alţii. 🙂 Trecând la chestiuni mai serioase, “Eat Pray Love” este prima carte devenită best-seller pe care am citit-o înainte de a-i vedea ecranizarea. Am făcut bine, căci filmul s-a dovedit a fi o copie nu strălucitor de fidelă. Liz Gilbert, autoarea cărţii dar şi protagonista poveştii în ramă, este aici interpretată de Julia Roberts, iar alături de ea se mai perindă şi Billy Crudup, Viola Davis, James Franco şi cel mai atrăgător dintre toţi, Javier Bardem. Atrăgător şi şarmant, însă tipul pare că se lepădă de talent pentru rolul cu pricina (cel al prinţului salvator, Felipe), iar de Julia, asemenea, mie nu mi s-a părut că s-ar fi lipit de personalitatea adevăratului personaj. Pare un lucru făcut în grabă, dedicat unui public restrâns, un cerc vicios intitulat “Liz & friends”, un cerc în care publicul păgân nu-şi are rostul. Dar să vedem şi auzim mai multe:

2010 04 jn eat pray love jewelry 1 459x306 Eat Pray Love (2010)

Crizele existenţiale te lovesc atunci când ţi-e lumea mai mult sau mai puţin dragă. În cazul lui Liz, nu ştim cât de dragă îi era lumea la + 30 (ani), evitând gândurile de a avea un copil şi încercând să-şi asimileze cât mai bine rolul de soţie. Adevărul e că pasiunea ei se odihnea în călătorii, în locurile frumoase, ascunse şi bine păstrate de natură. Şi pentru asta, va alege libertatea: divorţul, nu înainte de a suporta suferinţa vivace a soţului părăsit. Următorul pas? O călătorie în Bali, acolo unde un vraci (Ketut Liyer) îi prezice viitorul şi îi redă oarecum speranţa pentru mai departe. Astfel se hotărăşte ca în decursul unui an să călătorească pe trei tărâmuri diferite: Italia, India şi Bali. Italia îi va trezi apetitul şi dorinţa ca nevoie, India spiritualitatea şi nevoie de divinitate, iar Bali va înnoda legături puternice şi va găsi elementul de care Liz avea nevoie: dragostea necondiţionată.

2010 eat pray love 046 460x306 Eat Pray Love (2010)

… Se pune dacă merg azi în Oltenia, mâine în Muntenia şi poimâine la moldoveni? 😀 Glumind, revin la ideea că filmul este, pentru mine, o dezamăgire. Până şi deschiderea lui este una închisă, nimeni nu are posibilitatea de a se familiariza cu personajele, cu povestea în sine. Pentru că da, dragi producători, nu toată lumea a citit cartea şi cinematografele nu oferă exclusivităţi iubitorilor de literatură. Că nu se respectă în totalitate registrul de carte, asta este deja laitmotivul filmelor ecranizate după “alfabet organizat”. Că s-ar fi îngrăşat Julia Roberts nu-ştiu-câte-kilograme, sincer, nu mă interesează, curioasă sunt ce reacţie a avut adevăratul personaj (autoarea) după ce şi-a văzut viaţa tapet? Şi-ncă ce tapet..

Vizionaţi trailer:

5 COMENTARII

  1. Am citit cartea Eat, Pray, Love si am fost foarte dezamagita. Premisele de la care pleca erau f bune, dar modul de a scrie a fost unul foarte prost. In schimb, am vazut repent You Again, o comedie f draguta, asa de relaxare.V-o recomand la toti!

  2. alina iti dau dreptate, cartea este foarte prost scrisa, si nici filmul nu mi se pare extraordinar sincera sa fiu, in schimb pot spune numai cuvinte de lauda despre youagain, este noul meu film preferat

  3. Este un film minunat, spiritual dar asta pentru cei care reusesc sa inteleaga esenta vietii. Nu este un film comercial pentru toate categoriile de oameni. Cat despre trailerul comediei You Again este foarte rasuflata si nu tragi nicio concluzie din acel fim…asa de adolescenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.