Divergent (2014)

0

Divergent este prima parte dintr-o trilogie semnată de Veronica Roth. Scriitoarea de numai 26 de ani a dat lovitura cu aceste romane care i-au asigurat rapid o notorietate internațională. Povestea se petrece într-un viitor nu foarte îndepărtat și are în prim-plan un personaj feminin deosebit de curajos și puternic. Filmul este semnat de către Neil Burger, un regizor interesant care a mai realizat printre altele The Illusionist și Limitless, iar eroina principală este interpretată de către Shailene Woodley, o actriță extrem de talentată pe care am remarcat-o în The Descendants și care și-a depus candidatura de viitor star al Hollywoodului. Kate Winslet este vedeta acestei producții, cel mai cunoscut nume din distribuție, dar personajul său este unul secundar și aparițiile destul de rare.

divergent 1 460x345 Divergent (2014)

Acțiunea se petrece într-un viitor în care societatea fusese împărțită în cinci categorii în funcție de personalitatea și aptitudinile fiecăruia. Copiii făceau parte din categoria părinților, dar la adolescență își puteau alege categoria din care să facă parte pentru tot restul vieții. Înainte de această alegere tinerii erau supuși unui test prin care aflau care categorie li se potrivește cel mai bine. Totuși, ei puteau să-și aleagă altceva decât a ieșit la testare sau altă categorie decât cea în care s-au născut, dar nu aveau dreptul decât la o alegere și aceasta rămânea pe viață. Mai erau cazuri foarte rare când testarea nu era concludentă și tinerii aveau trăsături din mai multe categorii. Un asemenea tânăr era considerat divergent și vânat de câtre cei din conducerea societății. Pentru Tris (Shailene Woodley) testarea nu a fost edificatoare, iar ea își va alege una dintre cele mai dificile categorii, cea a curajoșilor. Fata face eforturi uriașe să se integreze, dar descoperă că lucrurile sunt mai grele decât credea inițial.

divergent 2 460x308 Divergent (2014)

Ideea nu este rea. Nu este nici foarte originală, seamănă cu The Hunger Games, dar prinde la tineri, la adolescenți, de altfel publicul țintă atât al cărții, cât și al filmului. Nu am citit cartea ca să îmi dau seama cât de mult a fost diluat scenariul, dar sunt situații în care peste unele chestiuni se trece prea ușor. Mi-a plăcut începutul până la momentul alegerii, dar de acolo totul se transformă într-un antrenament extrem de dificil și parcă personajele evoluează cu greutate. Până spre final se alege calea ușoară și povestea devine prea previzibilă. Poate în carte lucrurile sunt explicate mai bine, poate sunt mai complexe, dar filmul le tratează cu prea multă lejeritate mai ales în partea finală. Nu spun că Divergent este neapărat un film rău, dar mă așteptam la ceva mai mult decât oferă. În orice caz sunt destul de curios ce se va întâmpla în partea a doua, intitulată Insurgent, care va fi lansată în 2015. Iar finalul trilogiei, Allegiant, cred că va putea fi urmărit pe ecrane din 2016.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.