Dallas Buyers Club (2013)

3

Dallas Buyers Club este un film inspirat din fapte reale despre un bărbat diagnosticat cu HIV la jumătatea anilor ’80 și ne arată lupta sa pentru supraviețuire, care este cu totul alta de cum vă imaginați. Miraculoasă nu este doar povestea sa, ci și realizarea acestui film, lovit de mari probleme financiare. Se discută despre acest proiect încă din anii ’90 când Woody Harrelson era favorit pentru rolul principal, apoi au mai fost câteva tentative, toate abandonate din cauza banilor. Nici aceasta nu a fost foarte fericită, bugetul nu a depășit cinci milioane de dolari și au fost făcute destule economii pentru a fi dus la bun sfârșit. Dar una peste alta, filmul a ieșit bine, a stârnit curiozitatea spectatorilor, iar încasările au depășit până acum 15 milioane de dolari, dar numărătoarea continuă.

dallas buyers club 2 460x306 Dallas Buyers Club (2013)

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) este un electrician din Dallas, cu o viață dezordonată, concentrată pe femei, droguri și rodeo. Cu ocazia unui accident minor la muncă, el ajunge la spital, iar medicii descoperă că bărbatul are HIV. Ron este convins că doctorii s-au înșelat pentru că în mintea lui această boală o pot avea doar homosexualii. Când își dă seama că diagonsticul este corect, începe o luptă contra cronometru pentru viața lui, dorind să infirme pronosticul medicilor care îi mai dădeau de trăit cam o lună de zile. Caută tratamente alternative peste tot în lume, aduce în SUA medicamente care nu erau autorizate, se asociază cu un alt bolnav, Rayon (Jared Leto), homosexual declarat și împreună decid să ajute și alți purtători ai virusului HIV, contra cost, evident. Autoritățile încep o vânătoare împotriva lor pentru comercializarea de medicamente fără autorizație pe teritoriul american, iar cei doi au de luptat nu doar cu boala, ci și cu sistemul.

dallas buyers club 1 460x306 Dallas Buyers Club (2013)

Matthew McConaughey este numai piele și os în acest film. Pentru a fi cât mai credibil, el a slăbit vreo 20 de kilograme. Teoretic, rolul său este unul care are aproape toate atuurile pentru a-i aduce un Oscar, a trecut prin transformări fizice, suferă de o boală incurabilă, iar dacă ar fi fost și o minoritate sexuală statueta îi aparținea. Chiar și așa este unul dintre marii favoriți la Oscarul pentru rol principal. Cu șanse și mai mari în cursa pentru Oscar se înscrie și Jared Leto, pentru rol secundar, care îndeplinește chiar toate criteriile de mai sus, slăbind și el vreo 10 kilograme. Cei doi actori fac de altfel aproape tot filmul. Mai trebuie amintită și Jennifer Garner, o prezență caldă și discretă, în rolul unui medic apropiat de Ron și Rayon.
Dallas Buyers Club nu este un deloc un film deprimant cum ar fi putut deveni, prezintă o lecție de viață despre un bărbat care vrea cu orice preț să trăiască și nu își plânge de milă sau acceptă senin că așa a fost soarta.

Vizionați trailer:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.