Cinefilul: Schimb valutar (2008)

5

schimb valutar afis 716x1023 Cinefilul: Schimb valutar (2008)Actori: Cosmin Seleşi, Aliona Munteanu, Andi Vasluianu, Valentin Uritescu

Schimb valutar e genul de film realizat în primul rând pentru public şi nu neapărat pentru premii. În ţara noastră se fac două tipuri de filme: pentru recunoaştere internaţională şi pentru recuperarea gloriei de odinioară. Regizorii tineri se gândesc la distincţiile importante de la festivalurile de gen, iar regizorii cu experienţă caută să retrăiască gloria din tinereţe şi dau rateuri după rateuri, încercând să-şi dovedească faptul că mai pot realiza lucruri de calitate. Nu prea există cale de mijloc, nu se mizează pe realizarea de filme comerciale, pentru a încerca (re)aducerea  spectatorilor în cinematografe. Schimb valutar e o încercare în acest sens. Merită lăudată iniţiativa, chiar dacă produsul final ne e întodeauna la înălţime. Dar nu a spus nimeni că începutul va fi uşor.

Eroul principal al filmului este Emil, interpretat de Cosmin Seleşi, un bărbat cu soţie şi copil, care rămâne fără slujbă după închiderea unei fabrici din provincie.

schimb valutar 1 1023x682 Cinefilul: Schimb valutar (2008)

Soluţia pentru supravieţuirea familiei: plecarea în Australia, acolo unde statul pregătise câteva programe sociale pentru emigranţi. Ca să-şi ducă planul la îndeplinire, Emil este nevoit să vândă tot (casă, mobilă) pentru a cumpăra biletele de avion, dar şi să aibă ceva bănuţi pentru a putea trăi decent câteva luni în străinătate. Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Bucureşti. Emil este păcălit de un traficant de valută şi rămâne fără bani. Nu se mai poate întoarce acasă şi îşi minte familia că a găsit o muncă temporară în Germania. Între timp el trebuie să înveţe să supravieţuiască în Bucureşti şi este decis să facă orice pentru asta. Parteneră în jungla urbană îi este o prostituată din Republica Moldova, interpretată de Aliona Munteanu, fostă concurentă la Dansez pentru tine.

Dacă acest film era lansat acum vreo 6-7 ani, când cred că a fost scris scenariul, ar fi fost mai bine. Aşa ai senzaţia că te uiţi la un film de epocă, de exemplu, preţurile sunt din altă lume, nu doar că sunt exprimate în lei vechi, dar nici valoarea lor reală nu se apropie nici pe departe de cea din zilele noastre. Totodată, telefonul mobil era un lux pe care ţi-l permiteai doar dacă aveai un anumit nivel financiar. Mai mult, filmul dă senzaţia că în Bucureşti traficanţii de valută se găsesc la fiecare colţ de stradă. Da, scenariul nu e perfect, nu doar din cauza celor enumerate mai sus, dar pe ansamblu filmul ştie să se facă plăcut. Pozitive sunt interpretările lui Cosmin Seleşi, un actor talentat, aflat în căutarea rolului perfect şi Alionei Munteanu, extrem de naturală, care aduce o savoare aparte cu graiul ei moldovenesc. Schimb valutar nu e vreo capodoperă, dar nici un film de lepădat, mai ales dacă eşti simpatizant al filmelor româneşti.

Vizionaţi trailer:

5 COMENTARII

  1. Aliona esti cea mai superba pesrosana de pe Pamant, eu cu familia mea am ajuns la concluzia ca tu vii de undeva de Sus, din Rai, nu esti din lumea atsa , esti prea frumoasa si ai TOT si nu esti doar un SIMPLU MURITOR esti NEMURITOARE PENTRU NOI SI CEVA DE NEATINS , ACEA STEA CARE STARLUCESTE MAI PUTIN DAR DE FAPT EA E CEA MAI MARE PENTRU CA E MULT PREA DEPARTE DE ACEST PAMANT PUTRED SI GOL!!!ESTI SUPERBA! lumea EXISTA datorita la asa oameni ca tine!!!
    Succes in toate,

    familia Oprea din Montreal, Canada

  2. foarte fain filmul! merita vazut demai multe ori ! se vede ca si romanii pot face filme de calitate nu numai americanii.
    Macar cu atat sa ne mandrim si noi. Nota 10 !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.