Breaking the Waves (1996)

2

Fără părere de rău pot spune că Breaking the waves este unul dintre cele mai deprimante filme pe care le-am văzut . Îmi place să cred că este el însuși o experiență  și probabil asta îl face să fie preferatul meu dintre toate celelalte vizionate până acum.  Pentru cunoscătorii creațiilor lui Lars Von Trier, nu o să fie o noutate, căci în Binecuvântata Viață a lui Bess cum a fost tradus, se regăsește același stil binecunoscut al regizorului danez, alături de Dogville sau Dancer in the Dark, însă ceea ce surprinde este subiectul abordat. De această dată eroina este Bess- un rol care o prinde de minune pe Emily Watson- o tânără care își trăiește povestea de dragoste dincolo de orice bariere. Iar în cazul de față orice chiar înseamnă orice!600full breaking the waves screenshot 460x306 Breaking the Waves (1996)

Îndrăgostită până peste cap de soțul său , Bess înflorește bucurându-se de nuntă și de viața alături de acesta. După ce Ian pleacă pe platformă pentru a-și continua munca, pentru Bess urmează zile întregi de așteptare și rugăciuni pentru întoarcerea acestuia. Dorința ei se împlinește, dar nu așa cum și-ar fi imaginat: Ian își rupe gâtul într-un accident și rămâne imobilizat la pat. Tânăra  devine disperată ca să îndrepte situația mai ales pentru că se consideră vinovată de accident și astfel din soția devotată se transformă în prostituata satului. Să fie aceasta iubirea adevărată sau doar o boală psihică?breakingthewavesCRR 460x201 Breaking the Waves (1996)

Nu există scene amuzante ori triste, totul este surprins obiectiv, ci numai tu poți decide ce emoție să afișezi. Uneori am avut impresia că este de fapt un documentar despre cum se manifestă în exterior strania lume în care trăiește Bess, căci adevărata acțiune a filmului este cea din interiorul personajului. Sunt incredibile scenele când ea discută cu Dumnezeu, își pune viața la cale ori se târguiește asupra adestinelor celorlalți. Bineînțelesi că asta o face  prostuță și bolnavă psihic în fața comunicății care este la rândul ei o adunătură de personaje denaturate, dar cine poate spune de fapt cum este Bess? Este întradevăr singura ei vină bunătatea? Și ce o salvează de la iad? Dumnezeu sau Schizofrenia?
Vizionați trailer:

2 COMENTARII

  1. […] este una de nota 10. Fără nume importante în distribuție, poate cu excepția lui Emily Watson (Breaking the Waves, The Proposition ) și a lui Niels Arestrup (Un Prophete), dar și ei apariții secundare, filmul […]

  2. […] din acest punct de vedere Europa prefigurand alte filme ale lui Lars von Trier, si ma refer aici la Breaking the Waves (1996), Dancer in the Dark (2000) sau Dogville (2003). Neutralitatea initiala a personajului […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.