Beyond (2010)

2

Beyond este un film suedez (Svinalängorna în original) propus pentru Oscarul din 2012, dar nu a reușit să-și treacă în palmares o nominalizare. Producția ne prilejuiește o reîntâlnire cu Noomi Rapace, devenită celebră în întreaga lume pentru rolul Lisbeth Salander din trilogia Millenium a lui Stieg Larsson: The Girl With The Dragon Tattoo, The Girl Who Played With Fire, The Girl Who Kicked The Hornets’ Nest.

Beyond este realizat după cartea cu același nume scrisă de Susanna Alakoski, iar regia îi aparține Pernillei August, o actriță foarte cunoscută în Suedia, cu multe roluri la activ, aflată însă la primul său film de lungmetraj (mai are un scurtmetraj realizat în 2005). Dar nu se vede deloc emoția debutului, filmul este unul extrem de solid încât pare făcut de un regizor cu foarte multă experiență, mai ales că tratează o temă sensibilă.

beyond 1 460x276 Beyond (2010)

Leena (Noomi Rapace) se poate considera o femeie împlină, este căsătorită, are două fetițe și nimic nu pare să-i tulbure existența. Asta până într-o zi când primește un telefon și află că mama ei, Aili (Outi Maenpaa) este internată în spital, grav bolnavă și dorește să o vadă. Leena nu pare foarte dornică să își reîntâlnească mama, dar soțul ei pune la cale călătoria pentru ca cele două fete ale lor să-și cunoască bunica de existența căreia nici nu știau până la momentul respectivului telefon. Călătoria va fi una dureroasă pentru Leena care este nevoită să-și amintească trecutul, copilăria, una departe de a fi fericită, presărată cu numeroase acte de violență din partea celor doi părinți alcoolici, ea fiind nevoită să-și poarte singură de grijă, dar să fie și o mamă pentru fratele ei mai mic.

beyond 2 460x306 Beyond (2010)

Filmul este presărat cu numeroase flash-backuri, ocazie cu care aflăm de ce Leena nu se mândrește cu propriul trecut și de ce l-a ascuns până și soțului său. Erau lucruri pe care încercase să le uită, dorea să meargă mai departe pentru a avea o viață normală. Noomi interpretează impecabil un personaj cu multe nuanțe, dar surpriza vine de la Tehilla Blad, cea care îi dă viață Leenei în perioada copilăriei. Nu este pentru prima oară când Tehilla joacă versiunea mai mică a lui Noomi, ea fiind Lisbeth Salander – copilul din trilogia Millenium. Și Outi Maenpaa pe care poate ați văzut-o în Black Ice are o interpretare de înaltă clasă.

Alcoolul nu dăunează grav numai sănătății. El distruge oameni, distruge familii, lasă traume care se vor vindeca foarte greu, dacă se vor vindeca. Beyond este un film excepțional, dramatic și emoționant despre suferințele a doi copii nevoiți să suporte dependența de alcool a doi părinți.

Vizionați trailer:

2 COMENTARII

  1. Ar trebui sa gasesti dvd-ul filmului pe un site de specialitate. Cauta-l eventual si dupa denumirea originala: Svinalängorna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.