Before the Devil Knows You’re Dead (2007)

1

Before the Devil Knows You’re Dead este un film complex, destul de greu de încadrat într-un anumit tipar. Este şi un film despre un jaf, este şi o dramă de familie, atinge dramatic şi problema drogurilor, a părintelui care nu poate achita pensia alimentară, a soţului cu probleme în căsnicie care nu bănuieşte că soţia îl înşală sau rivalitatea crâncenă între doi fraţi. Şi exemplele ar putea continua. Detaliile ni se dezvăluie pe parcurs, iar modul de prezentare al filmului nu este unul liniar. Vedem o secvenţă prin ochii unui personaj, nu înţelegem toate detaliile, dar câteva minute mai târziu ne lămurim când urmărim aceeaşi scenă din alt unghi de vedere.

Before the Devil Knows You’re Dead 1 300x199 Before the Devil Knows Youre Dead (2007)

Doi fraţi cu mari probleme financiare pun la cale un jaf. Lovitura plănuită de ei era foarte simplă şi nu implica mari riscuri. Planul era să jefuiască magazinul de bijuterii al părinţilor lor. Ei făceau astfel rost de bani şi îşi ordonau un pic viaţa, iar părinţii nu ar fi fost foarte afectaţi financiar deoarece bijuteriile erau asigurate. Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la magazin şi jaful se încheie într-o baie de sânge. Problemele celor doi fraţi încep cu adevărat din acest moment. Secrete teribile ies la iveală, relaţia dintre ei se deteriorează accentuat, iar tatăl lor îşi propune să descopere cine s-a aflat în spatele acestui atac. Lucrurile scapă de mai multe ori de sub control, iar până la final şase personaje îşi pierd viaţa într-un mod violent.

Before the Devil Knows You’re Dead 2 300x159 Before the Devil Knows Youre Dead (2007)

Filmul este regizat de Sidney Lumet, unul din greii cinematografului american, cel care a realizat mai multe capodopere printre care 12 Hungry Men şi Dog Day Afternoon. Scenariul este semnat de Kelly Masterson, aflată la debut cu Before the Devil Knows You’re Dead. Rolurile celor doi fraţi sunt jucate impecabil de Philip Seymour Hoffman şi Ethan Hawke. Mai impresionează şi Albert Finney, în rolul tatălui celor doi fraţi. Merită amintită şi prezenţa Marisei Tomei, mai dezbrăcată ca niciodată. Una peste alta, Before the Devil Knows You’re Dead e un film care surprinde şi pe care îl urmăreşti cu sufletul la gură până la final.

Vizionaţi trailer:

1 COMENTARIU

  1. Wow, acesta este un film foarte bun, complex, genul puzzle, te face să gândești, are de toate.
    Actorii ce să mai zic? Distribuție excepțională, joc impecabil.
    Nu e chiar un film comercial și nu e un film pe care să-l poată gusta mulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.