Barbara (2012)

0

Nu știam foarte multe lucruri despre Barbara atunci când m-am hotărât să văd acest film. Aflasem că acțiunea are loc în anii 80 în Germania de Est, deci, în plin comunism, și că producția primise Ursul de Argint pentru regie. Mai văzusem cu ani în urmă un alt film german tot despre perioada comunistă din Republica Democrată Germană, este vorba de  The Lives of Others și am zis că Barbara merită o șansă. Și într-adevăr nu am fost dezamăgit, este un film de urmărit.  Nici nu știu ce mi-au plăcut mai mult: interpretările actorilor principali, Nina Hoss și Ronald Zehrfeld, cadrele minunate, povestea aparent simplă, dar plină de înțelesuri.

barbara 1 460x249 Barbara (2012)

Barbara este exilată într-un orășel de provincie după ce depusese o cerere de emigrare în Germania de Vest. De profesie medic, ea va continua să își practice meseria în spitalul din localitate. Pentru că știe că nu trebuie să aibă încredere în nimeni , Barbara este la început distantă cu toți colegii chiar dacă directorul spitalului pare să-i acorde o atenție mai specială. E adevărat că nu atât de specială cum îi acordă reprezentantul STASI (securitatea est-germană) din localitate care o verifică zilnic să nu se abată de la program. Iar atunci când ajunge acasă cu întârziere este percheziționată la sânge și nu trebuie să aibă niciodată ceva compromitățor asupra ei sau în locuință. Totuși, Barbara este hotărâtă să nu rămână prea mult timp în Germania de Est pentru că prietenul ei care locuiește în Germania de Vest pune la cale un plan ca ea să fugă din țară.

barbara 2 460x249 Barbara (2012)

Eroina principală este o femeie puternică și chiar dacă i se întâmplă lucruri groaznice acceptă totul fără a părea afectată de acestea, iar în momentul când începe să se mai deschidă față de cei din jur descoperă că fiecare are secrete sau că a făcut compromisuri ca să-i fie mai bine.

Regizorul  Christian Petzold reușește să aducă pe ecrane o poveste autentică din perioada comunismului. Probabil că cei trecuți de 35 de ani, care au mai prins acea perioadă vor înțelege mai bine acest film și motivația personajelor decât cei mai tineri pentru care comunismul nu este decât un capitol în cartea de istorie. Da, Barbara este un film despre comunism, despre securitate, dar este în același timp și unul despre sacrificiu, despre datorie și despre puterea de a o lua din nou de la capăt.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.