An Inconvenient Truth (2006)

2

Conceputul de încălzire globală cred că a început să fie folosit mai frecvent în urmă cu 10-15 ani, cel puţin în ţara noastră. De atunci şi până în prezent, orice zi mai caniculară, orice vânt mai puternic, orice noapte mai geroasă sunt puse pe seama încălzirii globale. Ea a devenit explicaţia universală pentru toate fenomenele meteorologice extreme. Apoi, periodic, suntem avertizaţi de cercetători de la diverse universităţi din lume de pericolul reprezentat de încălzirea globală şi care vor fi efectele pe termen mediu şi lung dacă situaţia nu se va schimba radical. Concluzia este una singură: va fi din ce în ce mai rău. Media de temperatură la nivel planetar se va ridica cu cel puţin 2-3 grade, nivelul apelor va creşte prin topirea gheţarilor, seceta va pârjoli milioane de hectare de teren arabil din lume, etc, etc.

An Inconvenient Truth 1 300x186 An Inconvenient Truth (2006)

Al Gore a fost unul dintre cei mai puternici oameni din lume timp de opt ani, atâta timp cât a deţinut funcţia de preşedinte al SUA în cele două mandate ale lui Bill Clinton ca preşedinte al Americii. În anul 2000 a fost la un pas să devină preşedintele Statelor Unite ale Americii, fiind învins de George W. Bush. De atunci s-a implicat în numeroase proiecte, fiind unul dintre activiştii împotriva încălzirii globale. Proiectul său de a prezenta pericolul reprezentat de încălzirea globală este subiectul acestui documentar. Avem de-a face cu un singur personaj principal – Al Gore – care vorbeşte în faţa mai multor comunităţi din întreaga lume. Subiectul este plictisitor, orice s-ar spune, dar Al Gore are meritul de a încerca să-l facă mai accesibil, ajutându-se de diverse tabele, scheme, animaţii, cu ajutorul cărora menţine trează atenţia oamenilor.

an inconvenient truth 2 300x168 An Inconvenient Truth (2006)

Tonul prezentării este unul relaxat, Al Gore îşi mai permite şi câteva glumiţe inofensive chiar dacă subiectul este cât se poate de serios. Concluzia este că fiecare dintre noi poate contribui la reducerea acestui fenomen dacă face economie la curent, la apă sau este mai atent cu mediul înconjurător. Tare mi-e teamă că oricâte eforturi va face un om normal, nu va fi suficient. Este nevoie de o implicare mai mare a coloşilor industriali din întreaga lume, care se fac vinovaţi, în mare măsură, de această încălzire globală. Dacă vor fi luate măsuri eficiente la nivel planetar poate că vom mai avea ce să lăsăm urmaşilor noştri. Dacă nu, situaţia poate deveni chiar dramatică în următorii zeci de ani. An Inconvenient Truth a luat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar în 2007.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.