Albert Nobbs (2011)

1

Deși a pierdut Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță în fața incomparabilei Meryl Streep,  Glenn Close își foloșeste trăsăturile androgine la maxim în această producție britanică despre discriminare în secolul XIX. Albert Nobbs (Glen Close) este un ospătar la un renumit hotel din Dublin, care ascunde un secret vechi de 30 de ani, acela că este de fapt o femeie deghizată în bărbat. Natura ei perfecționistă este evidentă încă din primele scene ale filmului, Nobbs fiind unul dintre cei mai buni angajați. Este de asemenea prezentat scopul ei final, acela de a strânge suficienți bani pentru a-și deschide propriul magazin și de a se căsători….tot cu o femeie.

albert nobbs 2 460x306 Albert Nobbs (2011)

Dar secretul ei riscă să fie dezvăluit în momentul în care Hubert Page (Janet McTeer), un zugrav apare la hotel, iar Nobbs este obligat să împartă camera cu acesta. Din păcate, Hubert află de adevărata ei natură, dar promite să nu mai povestească despre acest lucru, motivul fiind evident ulterior, asemănările dintre cei doi  fiind o dovadă clară a poziției sociale a femeilor din acea perioadă. O altă componentă importantă a filmului este relația dintre Helen (Mia Wasikowska), o cameristă naivă și Joe MacKins (Aaron Johnson), un alcoolic abuziv. Cele două fire narative se întrepătrund în momentul în care Nobbs dorește să se căsătorească cu Helen, iar aceasta este presată de Joe să  accepte pentru a fura bani să plece în America.

2011 albert nobbs 009 t588 460x306 Albert Nobbs (2011)

Distribuția acestei pelicule este admirabilă, în rolurile mici fiind prezenți Jonathan Rhys Meyers și Mark Williams (cunoscut pentru personajul lui Arthur Weasley în seria Harry Potter). Explorând viața agitată și injustă din Irlanda secolului XIX, „Albert Nobbs” prezintă greutățile prin care au trecut femeile din acea perioadă pentru a se emancipa și pentru a fi privite ca fiind mai mult decât neveste sau casnice, forțate desigur de împrejurări. Un singur element pare bizar la începutul filmului, și anume dorința lui Nobbs de a-și lua o soție, chiar și după ce își asigură un viitor din punct de vedere financiar. Ai crede că s-ar simți în sfârșit liberă să își arate adevărata față și să nu mai trăiască în minciună, dar pe măsură ce acțiunea progresează, se dă o explicație clară care reușește să emoționeze pe oricine. Iar dacă personajul ar fi fost interpretat de orice altă actriță nu ar fi avut un impact atât de puternic ca în acest caz, Glenn Close având într-adevăr interpretarea carierei sale.

Albert Nobbs 460x299 Albert Nobbs (2011)

 

Vizionați trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.