A Serious Man (2009)

6

Filmele fraţilor Coen împart spectatorii în două: cei cărora le plac şi cei cărora nu le plac. Nu prea există cale de mijloc. De-a lungul timpului, Joel şi Ethan Coen au reuşit creaţii socotite capodopere de unii critici. Ar fi vorba de Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski sau No Country for Old Men, film ce le-a adus Oscarul şi alte distincţii importante. Spre deosebire de alte producţii anterioase, în care întâlnim staruri hollywoodiene, A Serious Man nu conţine nici un nume important în distribuţie. Mulţi dintre actori se află poate chiar la primul rol mare al carierei, având până în prezent prestaţii în diverse seriale de televiziune. Dar nu este neapărat un lucru rău, interpretările fiind la înălţime.

a serious man 1 300x147 A Serious Man (2009)

Acţiunea are loc în anii 60, într-o comunitate evreiască din America. Eroul principal este Larry Gopnik, un profesor de fizică, care are diverse probleme cu familia sa. Soţia a cerut divorţul, fără vreun motiv întemeiat, fata strânge bani pentru a se opera la nas, fiul este indisciplinat la şcoală, fratele său refuză să-şi caute de muncă şi comite fapte la limita legii. Deoarece nu ştie ce să mai facă şi este incapabil să găsească soluţii pentru a depăşi dificultăţile cu care se confruntă, Larry Gopnik ajunge să ceară sfatul a trei rabini. Câte capete, atâtea păreri! Nu e mulţumit de răspunsurile primite şi încearcă prin forţe proprii să-şi facă ordine în viaţă. Finalul nu lămureşte situaţia, dimpotrivă, este unul mai mult decât deschis în care fiecare îşi poate imagina orice doreşte.

a serious man 2 300x196 A Serious Man (2009)

A Serious Man nu este uşor de urmărit, fiind poate cel mai filosofic şi criptat film al fraţilor Coen. Avem de-a face cu multe obiceiuri evreieşti, pe unele le-am mai întâlnit şi alte producţii, pe altele nu, dar şi cu elemente de fizică avansate, care nu pot fi înţelese din prima de oamenii fără pregătire în domeniu. De exemplu, aţi auzit de „pisica lui Schrodinger” ? Da, nici eu nu auzisem până acum. Din film nu am înţeles prea multe, am căutat pe internet şi am găsit câteva explicaţi suplimentare. Ideea este că „pisica lui Schrodinger” un experiment, dar funcţionează şi ca un paradox, care guvernează şi mare parte din relaţiile dintre personajele din această producţie. Filmul conţine şi umor, negru, bineînţeles, dar unul atât de subtil încât de multe ori nu îl remarcăm chiar de la prima replică, ci după o analiză ulterioară.
A Serious Man este un film pe care îl recomand doar celor care au văzut măcar trei filme ale fraţilor Coen şi le-au plăcut. În caz contrar, e o pierdere de timp.

Vizionaţi trailer:

6 COMENTARII

  1. Este un film greu, cu un scenariu foarte complicat. O comedia neagra, in stilul fratilor Coen. Nu stiu, dar, nu a fost tocmai un film reusit. Cine este fan al fratilor Coen va spune ca este reusit. Este nominalizat la Oscar dar nu va castiga. Nu acest film. Altul.

  2. are o nota destul de mare pe imdb. L-am vazut si sincer mi s-a parut o porcarie. Nota 1 din partea mea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.