Zero Dark Thirty (2012)

3

Să faci un film despre capturarea și uciderea lui Bin Laden la un an și ceva de la producerea acestui eveniment nu este un demers ușor. Cred că existau două variante despre cum putea să arate un film cu un asemenea subiect. Prima era de genul Pearl Harbour, în care eroismul militarilor americani era scos în evidență, totul împletit bineînțeles cu o poveste siropoasă, iar cea de-a doua a fost chiar varianta aleasă de Bigelow, una mai aproape de stilul documentar în care a încercat să prezinte faptele cât mai aproape de realitate sau de versiunea oficială. Iar faptul că un asemenea film apare la un timp scurt de la moartea lui Bin Laden este doar pentru că Bigelow avea în lucru un proiect despre eforturile americanilor de capturare a faimosului terorist, iar operațiunea din mai 2011 nu a făcut decât să-i ofere un final. Bigelow face din nou echipă cu scenaristul Mark Boal cu care a lucrat și la The Hurt Locker.

Filmul prezintă eforturile agenților CIA de capturare a lui Bin Laden. Povestea începe în 2003 când Maya începe să lucreze la acest caz, împreună cu alți colegi, evident. Prin torturi, prin mijloace legale și nelegale, ofițerii CIA încearcă să strângă informații despre oamenii din apropierea lui Bin Laden. Unele dintre acestea se confirmă, de multe ori sunt trimiși pe piste false sau informațiile îi duc într-un punct mort și trebuie să o ia din nou de la zero. Dar toate acestea o înverșunează și mai tare pe Maya să dea de urma lui Bin Laden. Până într-o zi când, în urma unor filaje, ajunge la concluzia că într-o casă din Pakistan este ascunsă o persoană foarte importantă, fără a avea niciun indiciu despre identitatea acesteia. Maya este convinsă că acolo se află Bin Laden, dar mai greu este să-și convingă șefii de acest lucru, atâta timp cât dovezile în acest caz lipsesc.

Acum depinde ce așteptări aveți de la acest film. Marele său minus este că nu te surprinde cu nimic. Dar având în vedere subiectul, era și greu de realizat acest lucru. Așa că dacă puteți trece peste acest lucru și îl urmăriți cu atenție veți descoperi lucruri interesante, inclusiv despre cum merg treburile în zona serviciilor secrete. Nu vă așteptați nici la cine știe ce focuri de artificii, nu este un film de acțiune în sensul clasic al termenului. Și nici nu faceți comparații cu Homeland, un serial cu un subiect asemănător, nu are nicio legătură. Iar Jessica Chastain își construiește rolul într-o cu totul altă tonalitate decât Claire Danes în Homeland. Și mai vreau să remarc un lucru. Nu cred că este o coincidență și consider că Bigelow a vrut neapărat ca doi actori care au mai jucat în filme cu teroriști sau de spionaj să apară și aici. Mă refer la Edgar Ramirez, cel care l-a portretizat pe Carlos Șacalul și la Mark Strong din Tinker Tailor Soldier Spy, ambii având aici roluri secundare, dar puternice.

Nu e un film rău, nu este nicio capodoperă, dar consider că merită urmărit.

Vizionați trailer:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.