Carlos (2010)

2

Înainte ca Bin Laden să devină teroristul numărul 1 al planetei, a existat un personaj care timp de aproape 20 de ani a îngrozit lumea occidentală prin atacurile pe care le-a orchestrat. Ilici Ramirez Sanchez este numele său în buletin, dar a devenit faimos sub numele de Carlos, dar pentru presa occidentală și opinia publică este a fost și este Carlos Șacalul. Scenaristul și regizorul Olivier Assayas a început un proiect foarte dificil, acela de a prezenta viața unui personaj extrem de controversat, primul terorist al lumii între anii 70 și 90, cu lumini și umbre, cu defecte și calități, pentru că asemenea fiecărei persoane și Carlos are și lucruri bune și rele. Iar faptul că a reușit să realizeze un film interesant este dat și de numeroasele nominalizări și premii obținute cu această producție. Dar și de încă un detaliu: faptul că lui Carlos însuși nu i-a plăcut acest film.

Carlos 1 460x346 Carlos (2010)

Filmul ne prezintă cei mai importanți 20 de ani din viața lui Carlos Ramirez. Începe în 1973 atunci când lui Carlos i se încredințează prima misiune, urmărește cu multe detalii poate cea mai spectaculoasă operațiune a sa, anume răpirea miniștrilor OPEC de la Viena din 1975 și continuă prezentând multe alte lovituri puse la cale de el în diverse colțuri ale lumii. Ascensiunea sa poate nu ar fi fost posibilă fără ajutorul unor state din lumea arabă și fără complicitatea blocului estic comunist cu acordul căruia își defășura nestingherit activitățile în Europa. Filmul ne arată și contextul politic în care a acționat Carlos, cine au fost prietenii și dușmanii săi, relații cu dictatorii epocii, dar și cu grupările extremiste din Europa. Nu putea lipsi din acest portret nici relația teroristului cu femeile, Carlos fiind un adevărat cuceritor și determinând multe femei să adere la lupta sa anticapitalistă doar prin farmecul personal.

carlos 2 Carlos (2010)

Filmul a fost realizat ca o miniserie de trei părți ce durează aproximativ cinci ore și jumătate. Mai există o variantă de aproximativ două ore și jumătate, dar pentru o mai bună înțelegere a personajului recomand prima versiune. Chiar dacă vi se pare că ține mult, vă asigură că nici nu veți observa atunci când trece timpul pentru că Olivier Assayas a realizat un film la care nu ai cum să te plictisești.  Carlos are în palmares un Glob de Aur pentru cea mai bună miniserie și numeroase alte premii și nominalizări la festivaluri mai mult sau mai puțin importante. În încheiere, vreau să vă atrag atenția asupra unui actor cu mare potențial: Edgar Ramirez (ce coincidență, are același nume cu cel al teroristului). Sunt convins că vom mai auzi de el.

Vizionați trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.