Youth in Revolt (2009)

5

Ba-mi vine sã mã revolt eu! Pãi, cum se face cã filmul ãsta a ieşit atât de prost? Atât de prost în condiţiile în care aşteptãrile mele vis-a-vis de el zãceau cuminţele în colţişorul uitat de criticã. Adicã eu ţineam bine minte cã ãsta rãmâne un film de vãzut. Icon-ul filmului rãmânea Michael Cera, puştanul din “Juno”, “Year One”, “Paper Heart”, cel care pare cã suferã de sindromul unei tinereţi veşnice cãci schimbat ori crescut nu pare mai deloc. Aşadar, mi-este suficient de greu sã mi-l imaginez idol sexos al viitoarelor generaţii de puştoaice. 😀 Revenind, dacã privim în culise, filmul nu ar fi avut de ce sã nu iasã bine în ipostazele în care Miguel Arteta s-a ocupat pe partea de regie (“The Good Girl”), s-au folosit paginile de carte ale lui C.D. Payne, aşadar scenariul avea sã fie cât se poate de original, iar prestaţiile foarte ok: Michael Cera în dublu rol, Portia Doubleday (newcomer), Jean Smart, Zach Galifianakis (“The Hangover”), Justin Long şi alţi tinerei voioşi. “Youth in Revolt” nu foloseşte procedura standard atunci când prezintã povestea, ci o decoreazã cu tot felul de elemente mişto, înflorituri în prezentarea personajelor, idealizãri animate şi multe, dar multe dorinţe. Ce-i nasol este cã filmul pare cã nu are vreun scop precis, nici mãcar un subiect precis. Personajul principal doreşte ceva, dar ajunge sã ne facã sã credem cã nãzuinţele s-au schimbat, optând pentru ceva mai frumos. Şi chiar şi aşa, atunci când cele douã se leagã, nu poate deveni decât aproape utopic. Nu mã înţelegeti? Hai cã mã explic imediat:

youth in revolt movie image Michael Cera 4 460x306 Youth in Revolt (2009)

Nick Twisp (Michael Cera) are toate motivele sã fie îngrijorat: este singur, şi mai rãu, este virgin. Are un singur prieten, pe Lefty, care este şi el obsedat de o tipã care bineînţeles, nu îi acordã niciun pic de atenţie. În plus, cu sprijinul din partea familiei este şi aşa aiurea: pãrinţii despãrţiţi, mama stã cu prietenul ţicnit, iar tatãl cu o blondã apetisantã. Atunci când iubitul mamei intrã in belele, cei trei se vãd nevoiţi sã plece într-o scurtã vacanţã pentru a scãpa de datoriile tipului. O vacanţã la cabanã, doar cã respectiva cabanã aratã mai degrabã a rulotã şi condiţiile aferente îi sunt jalnice. Dar ce mai conteazã atunci când o întâlneşte pe Sheeni Saunders? Şi cum sã mai pui cã îl şi bagã în seamã? Blonda domnişoarã va deveni astfel rapid obiectul pasiunii tanãrului nostru. Doar ca Sheeni viseazã la un francez frumos, înalt, curajos, poet boem şi spirit neînfrânat. Dar ce nu face un bãiat pentru fata doritã? Îşi creeazã o nouã personalitate, o dublurã care va însemna tot ceea ce nu este el: îndrãzneţ, şarmant şi decisiv.

michael cera youth in revolt picture1 460x270 Youth in Revolt (2009)

… dacã nu vã închipuiţi cum şi-a construit al nostru Twisp noua faţetã în film, permiteţi-mi sã vã lãmuresc: interpreteazã dublu-rol, ba în vestimentaţii de adolescent cuminte şi docil, ba îmbrãcat în ţoale pretenţioase, mustãcit de scenariu şi fumãtor înrãit. Şi fie vorba între noi, parca îşi joacã mai bine latura de bad guy. Sau poate l-am vãzut noi în roluri de bãiat bun prea des. Oricum, filmul ca şi poveste mi s-a pãrut o aiurealã, sincer. În timp ce ai rãgaz sã observi cum pasiunea pentru fata creşte şi de la dorinţa de a scãpa de povara virginitãţii la scopul suprem de a fi iubit de ea, se grãbeşte scenariul sã-ţi arate cum dã el foc la jumãtate de oraş, cum se contrazice cu al sãu alter ego, sau cum decurg discuţiile dintre cei doi tineri. S-o fi incercat plasarea unui cuplu oareşce clasic între cei doi? Sau e doar bravarea şi ironizarea unor tineri ce se vor a fi intelectuali actuali? Şi sã nu vorbesc de scenele în care sunt pãrinţii lui Sheeni sunt drogaţi de fratele ei. Nu ştiu, dar prea l-au complicat, sincer. De asta poate gustul dezamãgirii a fost unul intens, rãmane de vãzut şi la voi. 😀

Vizionaţi trailer:

5 COMENTARII

  1. Mi-a placut la nebunie filmul :)) Probabil ca daca scriam eu articolul, l-as fi bagat si la recomandari. Sunt sigur ca persoanele de gen masculin il vor aprecia mai mult. Si este un film light, pe care nici nu trebuie sa-l intelegi. Ii dai drumul inainte de culcare si te uiti la a doua jumatate in ziua urmatoare.

  2. Vai, eu m-am crispat cand am vazut ce si cum. Aveam asteptari gigant de la el, serios, poate de-aia l-am taxat atat de drastic. 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.