Vanilla Sky (2001)

2

Iata un film pe care nu am reusit sa-l inteleg nici macar acum in intregime. De-a lungul timpului i s-au acordat atatea interpretari, incat publicul a fost confuz iar Vanilla Sky se afla la extreme cand vine vorba de fani. Fie il iubesti, fie il urasti. Parerile mixte se datoreaza si faptului ca productia este un remake dupa Abre los ojos al lui Amenábar. Pe mine m-a intrigat. Este clar ca realul din film se termina undeva, iar de acolo incep viziunile, aparitiile, ciudateniile ireale care bantuie personajul pana aproape de final. Linia dintre cele doua insa, este foarte fina, insesizabila, de aici misterul si controversele.

600full vanilla sky screenshot 460x258 Vanilla Sky (2001)

David, interpretat de Tom Cruise, este un cliseu pe doua picioare. Tipul bogat, care a mostenit o afacere de milioane de dolari de la parinti, care se invarte printre oameni sus-pusi si care poate avea ce femeie vrea. E nepasator, nerecunoscator si are impresia ca totul i se cuvine. Tocmai de aceea avea o relatie superficiala cu Julianna. Primul lucru care schimba situatia pentru David este aparitia Sofiei, o femeie inteligenta, intriganta dar si inocenta. David se indragosteste pe loc, fara sa se gandeasca ca ar putea sa o raneasca foarte tare pe Julianna, care vedea totul de la distanta. Tanarul nu se astepta ca a doua zi, cand s-a urcat in masina alaturi de ea, sa ajunga aruncat de pe un pod cu masina cu tot. Julianna moare, in timp ce David ramane desfigurat, fapt care ii schimba complet viata. Dupa o intamplare neplacuta dintr-o noapte, Sofia se decide sa ramana alaturi de David, doar ca acesta incepe sa piarda incetul cu incetul legatura cu realitatea. Vede lucruri care nu sunt acolo, isi pierde mintile si ajunge sa comita un fapt ingrozitor. Mai tarziu descopera ca exista posibilitatea ca totul sa fie o iluzie.

22 459x307 Vanilla Sky (2001)

Vanilla Sky ar putea sa intre in categoria filmelor totul a fost doar un vis, doar ca nu e chiar asa de sec. Asa cum am spus, nu totul se petrece in mintea personajului, iar finalul nu ofera o rezolvare prea detaliata. Per total mi s-a parut echilibrat. Un singur lucru a fost putin deplasat. Life Extension apare cam in ultimul sfert al filmului si poate parea ca un raspuns ieftin pentru tot ce se intampla. Dar daca acest element ar fi fost introdus mai devreme in film ar fi fost prea evident. Ca totul sa se lege, pe parcurs apar cateva indicii, chiar daca putin prea subtile, ca ceva nu e in regula in viata lui David. Ce este Life Extension nu pot sa va spun, altfel risc sa stric surpriza. Iar morala? Poate ca ar trebui sa fim putin mai recunoscatori cu ce avem si sa traim fiecare clipa. Totul se poate duce de rapa intr-o secunda.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.