United 93 (2006)

4

11 septembrie 2001. Ziua pe care America nu o va uita niciodată, atunci când a fost atacată într-un mod în care nu şi-ar fi imaginat niciodată. Ziua care a îndoliat America şi care a declanşat un război împotriva terorismului care nu s-a încheiat nici până astăzi. În acea zi teroriştii au deturnat patru avioane de linie americane. Două dintre acestea au lovit World Trade Center, unul a intrat în clădirea Pentagonului, iar cel de-al patrulea se pare că ar fi avut ca ţintă Casa Albă. Doar ultimul nu şi-a putut duce planul la îndeplinire din cauza revoltei pasagerilor care au determinat prăbuşirea acestuia mult mai devreme decât era programat, undeva pe câmp, la aproximativ 250 de kilometri de Washington.

united 1 300x198 United 93 (2006)

Ar fi trebuit să fie o zi ca oricare alta pentru pasagerii zborului 93, care călătoreau din New-Jersey către San Francisco. Nu aveau de unde să ştiu că împreună cu ei la bordul avionului se află şi câţiva terorişti care ştiau că nu vor ajunge niciodată la destinaţie. La momentul dinainte stabilit, ei pun stăpânire pe avion după ce îi omoară pe cei doi piloţi. Între timp pasagerii reuşesc să sune la prietenii şi rude şi să afle că alte trei avioane fuseseră deturnate. Când şi-au dat seama că nu au şanse de scăpare, au pus la cale o revoltă, care i-a împiedicat pe terorişti să-şi ducă planul la îndeplinire. Pe lângă drama pasagerilor şi a personalului de bord, filmul mai surprinde foarte bine şi haosul care pusese stăpânire pe controlorii de zbor şi pe autorităţile incapabile să reacţioneze.

united 2 300x225 United 93 (2006)

Britanicul Paul Greengrass a dorit ca prin acest film să omagieze victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001. Pentru realizarea producţiei el a fost ajutat de către rudele pasagerilor şi membrilor echipajului care i-au oferit detalii utile despre fiecare călător in parte astfel încât totul să fie cât mai veridic. Deşi ştim cum se va termina acest film chiar din momentul în care începe, iar desfăşurarea acţiunii nu are cum să surprindă, United 93 reuşeşte totuşi să te ţină cu sufletul la gură şi să te facă să întrebi cum a fost posibil aşa ceva. Filmul a fost bine primit de critici şi de spectatori, reuşind numai în SUA încasări de peste 30 de milioane de dolari.

Vizionaţi trailer:

4 COMENTARII

  1. Eu personal consider ca nu este altceva decat o propaganda meschina adusa in fata asa zisilor “teroristi”.Adica, hai sa fim sinceri..voi chiar mai credeti povestea asta cu arabitoii care au rupt tot sistemul financiar si defensiv al americii??Americanii nu fac altceva decat sa intareasca ura fata de semenii nostri…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.