Goodfellas (1990)

15

Goodfellas este considerat unul dintre cele mai bune filme din istorie. Si desi primele doua parti din Godfather sunt gradate mai bine, lumea nu s-a saturat de filme cu mafioti, iar Martin Scorsese a mai facut unul. In 1991, filmul a avut 6 nominalizari la Oscar si i-a luat fata Nasului (partea a 3a). Atunci a castigat Dansand cu Lupii insa asta nu l-a oprit sa mai castige alte 30 de premii. Filmul a fost realizat dupa cartea “Wiseguy”, dar redenumit pentru ca in aceeasi perioada exista un serial cu acelasi nume. Totodata acesta se afla undeva in topul filmelor in care s-a pronuntat de cele mai mult ori cuvantul “fuck”… funny.

Filmul spune povestea lui Henry Hill, un pusti care ajunge in ramurile unei grupari mafiote italiene. Subiectul il reprezinta atat ascensiunea lui cat si a celor 2 prieteni, Jimmy si Tommy, persoane care ajung de la caratori de mesaje pana la cel mai inalt rang al gruparii mafiote.

Interesant este ca inainte de acest film Ray Liotta era un “neica nimeni” ca nume in cinematografie, iar din acest motiv producatorii au acceptat cu greu prezenta sa in rolul principal. Totodata acotorul a refuzat un rol in filmul “Batman” din 89 tocmai pentru ca se pregatea pentru acest film. Un film recomandat, pe care mai mult ca sigur ca cei interesati de gen l-au vazut deja.

Vizionati trailer:

15 COMENTARII

  1. 30 de premii Floryan ? O greseala de “tipar” ..sau ..? 🙂 Chiar nu am habar despre aceste 30 de premii..care ar fi ele.. 🙂 Prin nominalizarile la Oscar , in anul respectiv .. Goodfellas nu i-a luat fata Nasului 3 , acesta din urma avand 7 nominalizari , prin premii insa..si cred totusi ca la asta ai facut referire..intr-adevar..i-a luat fata. Nasul 3 nu a castigat de fapt nici un premiu, din 7 nominalizari, fiind singura parte atat de “slab” clasata. Singura in care Pacino nu a fost nominalizat ptr rolul sau (Michael Corleone). De un premiu s-a “bucurat” insa Sofia Coppola, fiica marelui regizor, care a castigat ptr rolul sau din Nasul 3.. Zmeura de Aur 🙂 Goodfellas , un film exceptional.. nu stiu daca este cel mai bun dupa The Godfather , insa cu siguranta unul dintre favoritele mele, acesta incadrandu-se
    “din plin” in genul meu ..preferat. 🙂 Nu cred ca mai are rost sa mai fac o completare la recenzia ta .. despre istoria acestui film, probabil majoritatea cunoscatorilor stiu cam tot ce e de stiut.. 🙂 Astept o recenzie si despre filmul ce a precedat aceasta bijuterie a lui Scorsese , Cape Fear, de asemenea..foarte apreciat la vremea sa.

  2. Am citit ca ar fi luat 5 premii BAFTA, vreo 3 pe la festivalul de la Venetia, vreo 5 pe la Festivalul de Film de la Chicago etc.

    Mi-am notat “Cape Fear” pe lista filmelor “de vazut” (am o lista de vreo 280 si ceva) si cand ii va veni vremea o sa vin si cu o recenzie.

  3. Ei bine ! Ce sa mai zic?! Ca este un film genial ,excelent, magnific?! Ca Joe Pesci face un rol extraordinar, rasplatit cu un Oscar,desigur?! Cine nu l-a vazut sa-l vada, cine nu a auzit de el,sa ia aminte.

  4. Te inseli Floryan, dar nu are importanta, filmul e o capodopera oricum, ar fi meritat si 100 de premii 🙂 M-ai facut curios totusi cu chestia asta, pe carcasa dvd-ului ce il am eu sunt mentionate cele 3 premii BAFTA, nu au fost 5 🙂 , au fost 4 nominalizari, premiul Venetia , unde Scorsese si-a revendicat Leul de Argint ptr cel mai bun regizor..si desigur Oscarul castigat de Joe Pesci. M-am uitat putin si pe internet..si altceva..nici ca am gasit 🙂 Nominalizari per total, au fost 16 la numar, premiile castigate..deja le-am mentionat. 🙂

  5. Ok, daca ai gasit acolo totul..detaliat , te cred pe cuvant, nu am intrat sa verific. 🙂 Pe site-urile de specialitate sunt specificate premiile mai “importante”, cele pe care le-am mentionat si eu, de aceea nici nu stiam despre celelalte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.