Taxi Driver (1976)

4

Floryan îţi recomanda, în urmă cu câteva zile, o altă capodoperă a celebrului Martin Scorsese – Goodfellas. Acum, saramon te invită să continui să descoperi filmele adevărate cu Taxi Driver. Poate, cel mai bun film realizat de Scorsese. Un film care a ajuns o referinţă importantă în cinematografia mondială. Un film care l-a inventat pe Travis Bickle, care a devenit, între timp, unul dintre cele mai cunoscute personaje de cinema. O analiză psihologică asupra unui suflet singuratic, un studiu de personaj, o panoramare a New Yorkului, un precursor al stilului minimalist, o realizare într-o notă cât se poate de personală. Acesta este Taxi Driver.

scorsese keitel de niro1229121933 Taxi Driver (1976)

Filmul lui Scorsese este o poveste tristă: povestea unui bărbat care nu-şi găseşte locul în această lume murdară. Este vorba despre Travis Bickle, interpretat fără greşeală de către tânărul, pe atunci, Robert De Niro.
Travis este şofer de taxi în New York. Preferă să lucreze în turele de noapte pentru că aceasta este lumea care îl intrigă, aceasta este lumea sa, chiar dacă îl enervează şi îl scârbeşte. O lume plină de traficanţi de droguri, proxeneţi şi prostituate. Tot ce se petrece în film vedem doar prin ochii săi. Nu ne despărţim de Bickle nicio clipă. Simţim ce simte el. Vedem ce vede el. Ne întristăm odată cu el, iar atunci când este respins de către femeile pe care le întâlneşte întâmplător, parcă, într-o oarecare măsură, refuzul ni se adresează şi nouă.
Viaţa lui Bickel este un adevărat iad, iar acest iad îl transformă în monstrul de la final.

Este uşor să ne dăm seama că este obsedat de sex şi blonde. De fapt, cu ocazia primei sale întâlniri cu Betsy (Cybill Shepherd), o invită pe aceasta la film şi nu la orice fel de film, ci unul porno. Femeia îl părăseşte scârbită, lăsându-l pe Travis să se întrebe ce s-a întâmplat. După propria sa conştiinţă, nu a făcut nimic rău sau nepotrivit.

Robert De Niro Taxi Driver Taxi Driver (1976)

O altă blondă care-i atrage atenţia este Iris (Jodie Foster), o prostituată aflată sub protecţia unui proxenet pe nume Sport (Harvey Keitel).
Bickel doreşte să o salveze pe Iris (deşi, din câte observăm, Iris nu pare forţată să se prostitueze, ci este alegerea ei). Însă, Travis este profund indignat de aceste femei pe care le doreşte, dar nu le poate avea. Şi, mai ales, este frustrat de existenţa unor bărbaţi, precum politicianul Palatine (Leonard Harris) sau proxenetul Sport (Harvey Keitel), care deţin controlul asupra acestor femei.

Scorsese reuşeşte să facă, prin Taxi Driver, un film magistral. Interpretarea lui Robert DeNiro este, de asemenea, una deosebită. Iar scena care ni-l prezintă vorbind singur, privindu-se în oglindă şi rostind “You Talkin’ to Me?” a rămas o referinţă a carierei sale.

Vizionati trailer:

4 COMENTARII

  1. Am vazut si eu recent filmul si e destul de OK. Vroiam sa spun ca replica “You Talkin’ to Me?” a fost intra-adevar o referinta in cariera lui Robert de Niro si ca a fost copiata si in Alvin si veveritele 2.
    bye 😉

  2. Mare dreptate ai Zuzule si esti si destul de ingaduitor…. Filmul e…..”destul de OK” ….noroc cu replica care l-a salvat din anonimat, dar care oricum nu s compara cu: ” nu trage dom” Semaca, sunt eu Lascarica” ….ca sa nu mai vorbim de cea adresata prin megafon ” teroristilor” din 22 decembrie : ” incetati focul, din momentul asta nu mai trage nimeni”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.