Toronto International Film Festival (TIFF)

1

Festivaluri peste festivaluri, filme si iar filme..

Azi aducem in discutie latura cineasta a canadienilor, una anuala mai exacta: Toronto logoInternational Film Festival. Pe scurt, un altfel de TIFF. Cand? De cand? De unde? Cu cine? Rabdare, le tratam pe rand:

TIFFu’ lor se-ntrezareste in fiecare an, inca din ’76, pe scena lunii septembrie in Toronto, Ontario. Festivalul isi da startul in joia inchinata sarbatorii muncii si se lungeste pe parcursul a zece zile. Sute de filme sunt prezentate aici pe aproximativ 23 de ecrane proiectate pe strazile centrului din Toronto.

Revista “Variety” marturisea in 1998 la adresa TIFF-ului:

“the Festival is second only to Cannes in terms of high-profile pics, stars and market activity.”

Acum sa stabilim si noutatile cu care canadienii isi asteapta fanii si criticii la editia acestui an. Povestea fratilor Coen, A Serious Man si “Whip It”-ul lui Drew Barrymore sunt planificate drept premiere mondiale la deschiderea festivalui din acest an. Toronto a rezervat de asemenea o premiera de gala la Roy Thompson Hall pentru britanicul Oliver Parker si-al lui “Dorian Gray”. Debutul regizoral al lui Barrymore, drama unei istorisiri cu role, o plaseaza pe Ellen Page in fruntea distributiei, dupa succesul din “Juno“, alaturi de alte nume precum Marcia Gay Harden ori Juliette Lewis.

whip-it-drew-barrymore

Programul va avea de asemenea o rezervare speciala la adresa unor filme britanice: “Harry Brown” al lui Daniel Barber, un thriller cu Michael Caine si “Perrier’s Bounty” al regizorului Ian Fitzgibbon, ecranizari beneficiare de interpretari ale unora ca Cillian Murphy sau Jim Broadbent. O alta premiera o va constitui si povestea de viata a femeilor din Iran, “Women Without Men“, poveste vazuta ca ecranizare de debut al lui Shirin Neshat.

Pe fin, va spun ca TIFFu’ canadian porneste din 10 septembrie, pana spre 19. Pentru mai multe amanunte ori stiri de ultim’ ceas, va recomand: http://tiff.net/default.aspx

1 COMENTARIU

  1. am citit de curand pe un site de stiri locale ca in perioda 26.09-04.10 la Arad se desfasoara Ro-IFF(fostul Festival International de Film Bucuresti).Suna bine, zic eu, dar am o dilema:cum poate fi posibil, avand in vedere ca avem doar 2 cinematografe, din care unul aproape ca nu conteaza?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.