[TIFF] Rewers (2009)

0

Am să încept direct. Fără nicio introducere. Rewers este un film polonez în alb şi negru, presărat, pe alocuri, cu nuanţe de culoare, venite din viitor. Este un film noir, a cărui acţiune se apropie de un thriller, cu crime (de fapt, una singură) şi cu două femei (de fapt, trei) diabolice. Te asigur că nu ţi-ai dori să te încurci cu vreuna dintre acestea. Mai ales cu cea mai mică dintre ele. Poţi fi tu cel mai şmecher agent secret, dar dacă ajungi să o ameninţi pe Sabina Jankowska cu ceva, apăi poţi să-ţi iei adio de la viaţă! Să nu spui că nu te-am avertizat!

Cine-i Sabina Jankowska, te-ai putea întreba. Ei bine, Sabina Jankowska este o tânără care lucrează la departamentul de poezie al unui institut cultural,… sau ceva de genul ăsta. Oricum, acest detaliu e mai puţin important în economia filmului. Sabina tocmai a împlinit 30 de ani, locuieşte, împreună cu mama şi bunica ei, în Varşovia anilor ’50 şi este singură. Atât mama cât şi bunica Sabinei încearcă să-i găsească un bărbat potrivit cu care aceasta să se mărite, dar fără noroc. Numai că, într-o seară, întorcându-se acasă, este acostată de doi bărbaţi. La timpul potrivit, intră în scenă Bronislaw, care o salvează de cei doi agresori. Bronislaw e tânăr, e frumos, pare sigur pe sine, e inteligent, îi oferă siguranţă şi îi stârneşte interesul de la prima vedere. Lucrurile merg bine şi totul ne indică faptul că Sabina şi Bronislaw se îndreaptă spre o căsătorie. Până în momentul în care intervine ceva la care nu cred că te-ai fi aşteptat!

Rewers nu e un film prost. Pe bune! Chiar nu te mint! Este un film care doreşte să vorbească despre istorie, dar mai subtil. Este un thriller, un “crime movie”, cum spun americani. Este un film care doreşte să împace atât publicul cât şi criticii de pe la festivaluri. Personal, însă, l-am găsit un pic plictisitor. Dar merită să-i acorzi o şansă. Poate, tu o să ai o altă părere. A obţinut o mulţime de premii la Polish Film Festival, iar acum încearcă să obţină ceva şi la TIFF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.