American Psycho (2000)

15

american psycho 204x300 American Psycho (2000)

Am auzit de câteva ori de această producţie, însă am evitat, de fiecare dată, să o vizionez. Motivul: titlul. Îmi aduce aminte de “Psycho”-ul lui Hitchcock şi, cu riscul de a fi criticată de mulţi dintre voi, vă spun că nu mi-a plăcut deloc. Din fericire, aici vă voi vorbi de un alt film, un film bun, valoros, ce îmbină într-un mod admirabil umorul negru cu drama unei existenţe iluzorii. Cu un puternic mesaj satiric, “American Psycho” mi-a amintit de un alt film de excepţie: “Natural Born Killers”. Dacă în cel de-al doilea, Mickey Knox acceptase şi înţelesese ceea ce era, în “American Psycho” personajul principal, Patrick Bateman (Christian Bale), se lupta cu două nevoi fundamentale: nevoia de a ucide, dezgustat de toate fiinţele din jurul său şi de moravurile societăţii, şi nevoia de a se integra, de a se elibera de sub povara sentimentului de vinovăţie.

Iar, la finalul filmului nu am putut decât să concluzionez că atunci când acţiunile tale nu au efectul scontat înseamnă că nu ai evoluat deloc.

american psycho 1 American Psycho (2000)

Inspirat de romanul omonim al lui Bret Easton Ellis, unul dintre cele mai controversate romane ale anilor ’80 în Statele Unite, “American Psycho” este o incursiune în mintea lui Patrick Bateman, un personaj cu dublă personalitate. Pe de o parte reprezintă “tipul perfect”, plin de bani, tânăr, cu o viaţă socială selectă, o logodnică din aceeaşi categorie socială, cu aspect fizic de invidiat şi cu o existenţă echilibrată. Această personalitate vine din nevoia sa de a se integra, de a se simţi viu. Când această nevoie nu este satisfăcută, când altcineva are mai mulţi bani, o carte de vizită mai frumoasă, mai mult succes, arată mai bine, atunci intervine cealaltă personalitate a lui Bateman, cea de criminal. Ca să nu o mai lungesc mult şi să vă las să vă faceţi o idee proprie despre peliculă, asta în cazul în care nu aţi văzut-o încă, am să vă mai enumăr câteva aspecte care fac din aceasta un “must-see”. Doar aşa, ca să vă stârnesc şi mai mult curiozitatea.

americanpsycho4 American Psycho (2000)

În primul rând, prestaţia lui Bale. A jucat excepţional, poate unul din cele mai bune roluri pe care le-a făcut. Momente geniale ar fi multe: monologul lui Bateman de la începutul filmului, unde scena cu masca facială mentolată e mai mult decât sugestivă, când aleargă cu drujba după o prostituată, când îi mărturiseşte avocatului toate crimele sale, discuţia despre tipele interesante şi, desigur, finalul. Acestea fiind spuse, vă las. Trebuie să returnez nişte casete video :))

Vizionati trailer:

15 COMENTARII

  1. putea fi bun filmul dar sa va spun ce nu mi-a placut:
    1.cum o omoara pe prostituata blonda : adica arunca drujba de la etaj si cade direct pe ea si o omoara; blocul era al lui tot, nu cred ? atunci chiar nu trecea nimeni pe acolo sau ala care pazea blocul nu vede nimic pe camerele video , de cadavru si sange cum scapa ? cam aiurea
    2.la final cand omoara politistii aia : erau vreo 4 si trageau cu pistolu si nu-l nimereau si el reuseste sa-i nimereasca si sa arunce si masina in aer. Pe Discovery am vazut la Myth Busters ca nu explodeaza masina daca tragi cu pistolul in ea.
    3.detectivul ala isi cumparase acelasi CD pe care il asculta el cand il omoara pe Alan, ce coincidenta.
    4.cand fugea prostituata blonda prin casa si deschide tot felul de usi se vedeau cadavre prin toate camerele , ati vazut la stiri ca daca moare unu intr-un apartament incepe sa le miroasa la vecini , plus ca ala nu parea asa prost sa stea cu cadavrele in casa mai ales ca detectivul ala il suspecta de crima.
    5.care e faza cu avocatl lui, de ce nu-l da un gat la politie ?
    6. dupa ce o omoara pe baba la bancomat, pe politisti si pe paznicul blocului era clar ca va fi prins in cinci minute , cred ca erau camere de supraveghere peste tot.
    7.finalul e cam aiurea, cu confesiunea lui, parca era intr-o sala de judecata , nu mi-am dat seama a fost sau nu prins ?

  2. meritele unui film – cum e cazul lui Psycho al lui Hitchcock – nu se vad de multe ori daca le judeci comparativ cu filmele contemporane
    trebuie analizate in contextul epocii in care au fost facute
    sa va spun si o chestie legata de American Psycho: la doua zile dupa ce am vazut filmul am primit cadou (absolut intamplator) un set de… carti de vizita :p

  3. de ce ati sters comentariul meu referitor la film ?
    este ultima data cand mai intru pe acest site ca si asa nu prea am gasit recomandari bune.

  4. @cuni sub campul in care scrii comentarii este o casuta cu verde in care sunt scrise cateva specificatii legate de comentarii. sunt curios daca le-ai citit vreodata.

  5. Floryan cred ca vrei sa zici ca am facut spoiler (am spus ce se intampla in film, acum am citit ce inseamna), posibil, dar tot ce am scris este adevarat si asta face diferenta intre filme bune-proaste si regizori buni-slabi.
    Actorul chiar a fost bine ales si putea fi un film bun.

  6. In legatura cu faptul ca nu iti place “Psycho”-ul lui Hitchcock. Nu trebuie sa iti placa doar pentru ca este o capodopera, este opinia ta si trebuie respectata plus ca probabil sunt multi care o impartasesc. Dar trebuie luat in cosiderare si faptul ca cinematografia anilor 60 era oarecum primitiva, iar Hitchcock nu dispunea de mijloacele de azi si din aceasta cauza probabil multi il considera plictisitor, mai ales acum cand suntem obisnuiti cu cinematografe din ce in ce mai performante, cascadorii incredibile si filme HD. Si totusi Maestrul Suspansului reuseste sa faca din ecranizarea romanul lui Robert Bloch: “Psycho” o capodopera, prin care a influentat urmatoarele generatii de regizori.

  7. Georgya: observ ca esti de aceeasi parere cu mine 🙂
    probabil nici Citizen Kane al lui Welles nu ar impresiona pe nimeni acum
    dar… nu-i nimic: calitatile unui film se pot invata – important e sa nu avem prejudecati 😉

  8. in schimb chiar nu as recomanda nimanui remake-ul dupa Psycho – cu Anne Heche – decat cel mult ca sa se observe mai clar calitatile originalului 🙂

  9. Mie mi-a placut filmul. Poate motivul este Christian Bale, poate faptul ca personajul principal are 2 personalitati, poate scenele alea simpatice cu discutiile si grandomaniile barbatilor, poate ritualurile tanarului Patrick Bateman de a se mentine in a good shape, nu stiu, dar e un film de vazut!

  10. […] Moth Dairies este regizat de Mary Harron (American Psycho), fiind ecranizarea romanului cu acelasi nume scris de Rachel Klein. Actiunea se desfasoara intr-o […]

  11. […] britanic Christian Bale (American Psycho, The Machinist, Equilibrium, The Dark Knight, Public Enemies, The Fighter) se afla in discutii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.