Good Bye Solo (2008)

2

Când spui FilmeTari, la ce fel de filme te aştepţi? Lui saramon îi place să creadă că te aştepţi să ţi se recomande filme bune şi nu doar filme la modă. De aceea, Ankha ţi-a prezentat zilele trecute American Psycho, iar MihaelaAmores Perros. Good Bye Solo poate fi inclus, fără niciun pic de teamă de a greşi, în prima categorie. Este acel gen de filme rare, la finalul căruia simţi că eşti martor la evoluţia cinematografiei. Ramin Bahrani nu face nicio eroare pe tot parcursul filmului, oferindu-ţi o experienţă extraordinară, în timp ce finalul poveştii nu ţi se dezvăluie… decât (evident) la final.

În cele 91 de minute, Ramin Bahrani ne „vorbeşte” despre doi tipi: Solo – un şofer de taxi (originar din Senegal) şi William – un tip de vreo 70 de ani. Acesta din urmă pătrunde în viaţa şoferului după ce, într-o seară, îi oferă 1000 de dolari pentru a fi dus, peste 10 zile, într-un loc numit Blowing Rock. Acolo vântul bate cu atâta putere încât ţi se pare că ninge de jos în sus.
Goodbye Solo jpg 595x325 crop upscale q85 Good Bye Solo (2008)Solo acceptă să primească un avans, însă nu este foarte mulţumit de decizia luată, pentru că William nu a spus nimic despre întoarcere. Din acel punct, filmul ne prezintă doi oameni complet diferiţi: unul mereu cu zâmbetul pe faţă, optimist, dispus să-şi ajute semenii şi un altul care refuză orice fel de ajutor. În scenă intră şi Alex, fiica vitregă a lui Solo, faţă de care acesta se comportă ca un tată adevărat. Alex ajunge să-l îndrăgească pe William, aducând în vieţile celor doi bărbaţi un plus de inocenţă, care face ca toată acţiunea filmului să pară foarte naturală, deloc forţată.

Rolul lui William este interpretat excelent de către Red West. Acesta a activat în cadrul Marinei Statelor Unite, a jucat box şi, pentru o vreme, a fost bodyguard-ul şi şoferul lui Elvis Presley (până când i-a rupt piciorul unui văr de-ai cântăreţului, care îi aducea droguri vedetei americane). De cealaltă parte, Souleymane Sy Savane (alias Solo) provine din Coasta de Fildeş şi, pentru o vreme, a lucrat ca însoţitor de zbor pentru compania Air Africa (job pentru care personajul său încearcă să se specializeze).
goodbye solo 02 Good Bye Solo (2008)
Pe tot parcursul filmului, niciunul dintre cei doi nu aduce vorba despre ce anume ar urma să facă William odată ajuns la Blowing Rock. Acest lucru este doar sugerat. Atenţia ne este îndreptată către personaje, către dificultatea lui William de a accepta să se schimbe şi încăpăţânarea lui Solo de a ajuta.

Good Bye Solo a fost realizat anul trecut, însă a avut premiera abia în primăvara acestui an, după ce şi-a încheiat circuitul festivalier. Astfel, la Veneţia, a obţinut premiul FIPRESCI, iar la începutul lui 2009 a obţinut o nominalizare la festivalul Independent Spirit Awards.

Vizionati trailer:

2 COMENTARII

  1. imi pare rau ca m-am uitat la el , este plictisitor, nu-ti creeaza nicio emotie , sa ne spuna povestea batranului , sa plangem pentru el, nimic , nu m-a impresionat cu nimic , ce a adus nou filmul asta legat de subiectul respectiv ?
    o ora si 30 de minute de plictiseala, si eu il faceam mai bine fara nicio specializare in domeniu.

  2. Cuni imi pare rau f rau k ti ai pierdut d aiurea o ora jumate din viatza ta,dar ptr mn a fost exceptional filmul..mi a placut la nebunie!Putine persoane stiu sa aprecieze un film bun si eu sunt bucuroasa k ma numar printre ele;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.