The Wild Wild West (1999)

0

Nu ma omor dupa westernuri sau filme despre istoria americana in general, dar Wild Wild West mi-a atras atentia prin viziunea inedita a regizorului si producatorilor. Elementele moderne adaugate intr-un film a carei actiune are loc la sfarsitul secolului 19 este un lucru curajos. Cum poti sa fii sigur ca publicul o sa guste aceasta inovatie? Noroc ca filmul a plecat de la serialul cu acelasi anume din anii 60, care a avut un succes rasunator. Asadar si filmul realizat 30 de ani mai tarziu nu putea da gres. Sau oare?

04235 The Wild Wild West (1999)

Ne aflam, asa cum spuneam, la sfarsitul secolului 19, la cativa ani dupa ce s-a sfarsit razboiul civil, cand Statele Unite ale Americii au devenit in sfarsit unite. Luati aminte la aceasta mica lectie de istorie, pentru ca are o importanta majora pe parcursul filmului. Protagonistii nostrii sunt James West si Artemus Gordon, amandoi lucrand pentru presedinte la acelasi caz. Realizeaza acest lucru insa, abia in momentul in care se intalnesc la o crasma unde se afla McGrath, cel pe care-l urmareau. West si Gordon se displac din prima clipa in care se intalnesc, in mare parte datorita metodelor de lupta. West era un cowboy in toata regula, impusca tot ce misca cu o precizie uimitoare, era curajos, dar nu-i lipsea simtul umorului. Gordon era un soi de geniu nebun, care opera mult mai subtil, folosindu-se de tot felul de masinarii ingenioase si deghizari pentru a duce misiunea la bun sfarsit. In ciuda diferentelor, cei doi se vad nevoiti sa lucreze impreuna, la comanda presedintelui. Cei mai apreciati oameni de stiinta ai tarii au fost rapiti, iar Gordon si West au o saptamana la dispozitie sa-i gaseasca. Acestia pleaca imediat pe urmele lui McGrath, cel pe care-l banuiau, insa descopera ca nu el era faptasul. Periculosul Dr. Loveless, un sudist fara scrupule, este in continuare nemultumit de victoria yankeilor. Acum pune la cale un plan diabolic impotriva presedintelui, iar cu ajutorul savantilor captivi, el construieste o masinarie colosala cu care va cuceri America.

image4 The Wild Wild West (1999)

Cel mai notabil element al filmului este tehnologia steampunk. Va suna necunoscut? Ei bine atunci imaginati-va ca viitorul s-ar petrece in trecut, ori asta este ideea de la care pleaca acest gen de science-fiction. Si chiar daca este in intregime fictiv, sa nu uitam ca secolul 19 a explodat cu inventii si descoperiri. Steampunkul merge si mai departe, asa cum veti vedea si in Wild Wild West: masinarii inedite, capcane periculoase, inventii zburatoare si arme bizare, toate realizate intr-un mod rudimentar si chiar haios. Pe acest fundal are loc actiunea din Wild Wild West.

Gordon si West sunt personaje aproape opuse, dar daca la inceput se incurcau unul pe altul, in cele din urma ajung sa se completeze unul pe celalalt si sa formeze o echipa de neoprit. Filmul ofera o versiune complet noua asupra unor fapte istorice. Actiunea te tine in suspans, dar umorul ne mai ofera cateva momente de ragaz. Cum a fost primit filmul? Parerile sunt impartite. Aparent fanii serialului nu l-am apreciat, pe cand cei care au facut cunostinta cu conceptul Wild Wild West pentru prima data au fost impresionati de idee. Mie mi-a placut filmul, dar sunt curioasa sa mai aud si alte pareri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.