The Proposition (2005)

3

Filmul acesta are o poveste ciudată. Regizorul John Hillcoat (The Road, film lansat recent în America) l-a contact pe Nick Cave propunându-i să compună muzica pentru o producţie western. Apoi, l-a întrebat dacă poate scrie şi scenariul filmului. Nick Cave a acceptat să le realizeze pe amândouă şi în numai trei săptămâni avea gata povestea filmului. Acţiunea nu are loc în Vestul Sălbatic aşa cum se întâmplă în majoritatea producţiilor western, ci în Australia natală a regizorului şi scenaristului, pe la sfârşitul secolului 19 când dreptatea se făcea cu ajutorul armelor. Paradoxal, povestea este una simplă, dar extrem de clară, personajele bine conturate, iar situaţiile pe care acestea le au de înfruntat sunt mai mult decât realiste. Spun paradoxal pentru că Nick Cave este un scenarist amator, dar povestea imaginată de el dă clasă multor scenarişti profesionişti.

theproposition 1 300x192 The Proposition (2005)

Cei trei fraţi Burns băgăseră în sperieţi Australia cu faptele lor de arme. Charlie şi Mickey au renunţat la acţiunile lor când au înţeles că fratele lor Arthur făcea victime şi din rândul oamenilor nevinovaţi şi nu pedepsea doar nedreptăţile. Arthur devine o miză pentru căpitanul Stanley, cel care asigura paza în regiune. Pentru că zona în care el se refugiase era una plină de pericole, autorităţile nu prea aveau curaj să meargă până acolo ca să îl prindă. Astfel, Stanley recurge la un vicleşug. Îl reţine pe Mickey fără vreun motiv întemeiat şi îi dă termen lui Charlie ca în câteva zile să îl aducă pe Arthur viu sau mort. Dacă fuge şi nu se mai întoarce, îl va ucide pe Mickey. Dacă îl capturează pe Arthur şi îl va preda, Mickey va fi eliberat. Aşadar, decizia pe care o va avea de luat Charlie nu va fi una uşoară.  Dar mai era o cale: Charlie şi Arthur să facă din nou echipă împreună şi să încerce să-l salveze pe Mickey, pornind un adevărat război cu autorităţile.

theproposition 2 300x192 The Proposition (2005)

Stanley, pe lângă problemele cu păstrarea ordinii, trebuia să-şi protejeze şi soţia, care nu se putea adapta cu nici un chip în acest ţinut şi era nevoită să stea mai mult singură, soţul având treburi mai importante.
The Proposition este unul din cele mai bune westernuri din ultimii ani. Tensiunea creşte treptat până atinge punctul culminant, înfruntările între personaje sunt destul de violente şi deloc puţine, iar interpretările actorilor deosebit de concludente. Mai sunt de amintit muzica şi peisajele sălbatice şi foarte impresionante.
Filmul a luat numeroase premii, printre distincţii aflându-se şi premiul pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia.

Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

  1. Mi-a placut mult filmul! Are personaje memorabile, replici bine gandite, peisaje unice… plus muzica sublima compusa de Nick Cave si Warren Ellis!

  2. […] Fără nume importante în distribuție, poate cu excepția lui Emily Watson (Breaking the Waves, The Proposition ) și a lui Niels Arestrup (Un Prophete), dar și ei apariții secundare, filmul mizează în […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.