The Grandmaster (2013)

0

The Grandmaster este un proiect căruia Kar Wai Wong i-a dedicat aproximativ 10 ani. Inițial a vrut să facă un film despre viața lui Bruce Lee, apoi căutările sale l-au dus la Ip Man, antrenorul acestuia. Urmărind povestea vieții lui Ip Man, regizorul descoperă o lume plină de rivalități, dar și de onoare, de secrete, un univers încărcat de simboluri și se poate spune că filmul aduce în fața noastră o parte din istoria artelor marțiale chinezești. Da, firul narativ urmărește mai mult destinul lui Ip Man, dar el se intersectează și cu al altor experți în arte marțiale, încercând să ofere o imagine cât mai completă a acestora. Nu a fost un film ușor de realizat, Kar Wai Wong a avut nevoie de șase ani de pregătire și documentare, apoi filmările au durat 22 de luni timp de trei ani și încă un an a fost dedicat post-producției.

grandmaster09 460x258 The Grandmaster (2013)

Ip Man (Tony Leung) are o viață liniștită pe care o împarte între familie și artele marțiale. De altfel, chiar el spune că până la 40 de ani viața a fost ca o primăvară. La un moment dat, liderul comunității de arte marțiale din China,  Gong Baosen, își caută un succesor și vine în regiunea unde locuia Ip Man, fiind însoțit de fiica sa, Gong Er (Zhang Ziyi), la rândul ei expertă în arte marțiale. Între Ip Man și Gong Er are loc și o luptă, dar dincolo de această rivalitate a existat întotdeauna o atracție reciprocă între cei doi. Apoi a venit iarna în viața lui Ip Man, a început războiul, s-a declanșat haosul, au început comploturile între școlile de arte marțiale, iar pe fondul acesta de nesiguranță Ip Man decide să plece în Hong Kong. Aici își va deschide o școală de kung fu pentru a supraviețui, iar printre elevii săi s-a aflat și Bruce Lee.

grandmaster02 460x305 The Grandmaster (2013)

Îndrăznesc să spun că The Grandmaster nu este un film pentru amatorii producțiilor cu arte marțiale. Adică,cine vrea să vadă lupte pe bandă rulantă să caute alt film. Aici oamenii nu se bat din cinci în cinci minute, mai stau puțin de vorbă și se bat iar. Sunt câteva scene de luptă, nu foarte multe, dar consistente, filmate într-un mod aparte de Kar Wai Wong. De fapt, totul pare mai degrabă un dans, toată bătăliile par a avea o coregrafie specială, nu sunt doar simple lupte. Mi s-au părut senzaționale confruntările din începutul filmului și cea din gară în care Kar Wai Wong își demonstrează întregul talent. Un alt lucru care o să vă atragă atenția este faptul că mai toate dialogurile sunt inspirate din filosofia artelor marțiale, aproape fiecare replică reprezintă un aforism pentru noi, dar pentru ei este un mod de viață.
The Grandmaster intră în cinematografele din țara noastră începând cu 13 septembrie.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.