The American (2010)

5

Cine se duce să vadă acest film şi se aşteaptă la o producţie de acţiune va avea o surpriză neplăcută şi va fi dezamăgit de The American. Nu e cu (prea multe) împuşcături, nu e cu urmăriri spectaculoase, nu e un film tipic pentru un asemenea subiect. Ritmul este unul lent şi aminteşte pe alocuri de minimalismul cinematografiei româneşti contemporane.

Dacă nu are acţiune, în schimb, filmul are foarte multă tensiune. Paradoxal, tocmai în scenele unde nu se întâmplă mare lucru, dar atmosfera este extraordinar de încărcată. O altă bilă albă o reprezintă imaginea, peisajele minunate din acel oraşel fiind excelent puse în valoare de regizor. O adevărată promovare turistică pentru zona respectivă din Italia.

americanul 1 460x257 The American (2010)

Jack (George Clooney) este un mercenar care îşi ratează ultima misiune în Suedia şi se refugiază într-un orăşel italian. O singură persoană ştie unde se află, dar Jack este extrem de bănuitor şi se teme că cei care l-au găsit în misiunea trecută ar putea da peste el şi aici, motiv pentru care îşi ia numeroase măsuri de precauţie. El primeşte o nouă misiune, una mai paşnică, anume realizarea unei arme extrem de performante, clienta fiind o femeie extrem de frumoasă. În afara contactelor strict profesionale pe care le are cu acesta, Jack mai socializează cu preotul localităţii şi cu prostituata Clara pentru care face o adevărată pasiune şi pentru care este în stare să renunţe la meseria sa, cu toate riscurile pe care le impune acest lucru.

americanul 2 The American (2010)

George Clooney este singurul nume mare din acest film, colegii săi fiind europeni, ca şi regizorul Corbjin, de altfel. Probabil că fără această vedetă hollywoodiană, The American nu ar fi fost lansat în cinematografe, ci probabil direct pe DVD, iar numărul celor care l-ar fi vizionat ar fi scăzut considerabil. Şi ar fi fost păcat fie şi numai pentru că am fi ratat revelaţia acestei producţii din punctul meu de vedere, anume Violante Placido, interpreta prostituatei Clara. Dacă numele ei vă spune ceva şi nu ştiţi de unde să o luaţi, aflaţi că este fata lui Michele Placido, interpretul comisarului Cattani din celebrul serial La piovra. Iar scenele explicite dintre ea şi personajul lui Clooney sunt mai numeroase decât cele de acţiune din toată producţia. Şi nu ştiu dacă este chiar un lucru rău, depinde ce aşteptări aveţi de la The American.

Vizionaţi trailer:

5 COMENTARII

  1. sincer, o mare prostie si pierdere de vreme, din pct-ul meu de vedere…singurul lucru salvator a fost sfarsitul…ca daca era cu happy-end, era chiar de toata jena…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.