Cinefilul: Top 5 filme memorabile din 2010

4

Anul cinematografic 2010 a fost unul modest, sub cel din 2009. Şi „vina” aparţine mai degrabă producţiilor non-americane, care nu au mai fost aşa de reuşite ca anul trecut, fie că vorbim de filme independente sau de creaţii răsplătite la festivaluri de top. Nici cinematografia românească nu a strălucit în 2010, în ciuda unui Urs de Argint şi a două selecţionări la Cannes. Au fost câteva producţii autohtone reuşite, dar niciuna memorabilă din punctul meu de vedere. Recunosc că nu am văzut încă toate producţiile importante din 2010 şi probabil că ar fi putut influenţa clasamentul filme precum Biutiful sau True Grit. Sau nu, pentru că aceleaşi speranţe mi le pusesem şi în The Fighter care s-a dovedit un film mediu cu un subiect intens abordat şi care nu mi s-a părut a aduce nimic nou.

inception1 460x239 Cinefilul: Top 5 filme memorabile din 2010

În fine, vă prezint acest de top de criză, cu menţiunea că în afara primului loc probabil niciunul din celelalte filme nu ar fi intrat în clasamentul anului trecut.

5 – The Kids Are All Right

Aparent o comedioară uşurică, cu un subiect nu foarte exploatat, dar şi puţin plauzibil, cu un triplu recital actoricesc, cu câteva faze memorabile şi cu un final deloc surprinzător. Intră în top din lipsă de ceva mai bun.

4- The American

Poate pentru că îmi place mult George Clooney, încă de pe vremea când era un medic pediatru în ER. Pentru că este lipsit de acţiune, dar reuşeşte să aducă tensiunea din scene absolut banale şi pentru finalul deloc hollywoodian.

3- The King’s Speech

Realizatorii au reuşit să închege un film multipremiat dintr-un subiect destul de banal: un om care se bâlbâie. Există şi nuanţe, bâlbâitul ajunge ditamai regele Angliei, Colin Firth este extrem de credibil în rol, iar povestea poate fi un exemplu de tenacitate pentru oricine.

2 – The Black Swan

O combinaţie incitantă între film de artă, horror, film de dragoste, de dans aşa cum numai Darren Aronofsky ştie să facă. Nu te plictiseşte niciun moment, te plimbă prin diferite stări ca să-ţi dea lovitura finală pe acordurile muzicii lui Ceaikovski.

1 – Inception

Este cel care va rămâne în mintea iubitorilor de film, peste ani, printre producţiile memorabile ale lui 2010. O desfătare vizuală, o idee tip Christopher Nolan realizată la cele mai înalte standarde. E adevărat că lucrurile puteau fi mai perfecţionate, că poate povestea nu trebuia dusă într-o zonă atât de comercială, dar asta ar însemna că suntem prea cârcotaşi şi că nu mai ştim să ne bucurăm cu adevărat când întâlnim producţii de neuitat.

Poti sa votezi si tu filmul anului 2010 aici. Si poti castiga unul dintre cele 9 dvd-uri cu filme tari.

4 COMENTARII

  1. Da. Ma bucur ca ai mentionat The American. Chiar citeam pe diverse site-uri diverse comentarii a unor diverse persoane, desigur, in care aprecierile fata de The American nu erau destul de evidente. Multi poate se asteptau la un film gen Hitman, mai mult ca sigur. In fine, ma bucur ca se afla in topul tau si este un film bun, insa fiecare cu parerea sa.

  2. Mă uimeşte puţin topul tău. Am mai citit recenziile tale de pe site şi eram curios cam ce filme o să alegi. Pentru mine nici unul din cele de mai sus nu ar intra în top 5 (şi poate 1 sau 2 în top 10). Bine, acuma fiecare cu ale lui, na.

    Vorbind despre filmele româneşti, eu cred că au avut un an bunicel. Ursul de la Berlin şi cele 3 selecţionate la Cannes e un lucru destul de bun zic eu, că nu o să luăm premii la fiecare festival în fiecare an. Este şi recordul de înscrieri la Premiile Gopo (ştiu, cantintate nu înseamna calitate). Am avut filme bune: Marţi după Crăciun, Medalia de Onoare, Felicia, poate şi Fluierul, Autobiografia, nu-i puţin.

    Din filmele străine aş remarca filmul lui Godard, dar pe care o să vreau să îl revăd cu subtitrare în română, nu în engleză. Ne-a arătat Godard ce poate să facă el cu noua tehnologie HD, ce imagini ştie să ne arate! 😀

    Palme d’Or-ul nu a fost rău. Un film calm, spiritual, frumos filmat, un Big Fish mai bun după părerea mea, mai original.

    Aş mai aminti Toy Story 3, Social Network. The Fighter nu mi s-a părut chiar aşa rău. Ca şi Social Network, nu e un film despre box (respectiv despre Facebook), ci un film despre familie, respect, personalitate şi succes. Toţi actorii îşi merită pe deplin laudele.

    Despre filmele alese de tine: Black Swan nu mi-a plăcut mai deloc, poate că nu sunt de acord cu idee asta de sacrificiu suprem pentru artă (şi pentru nimic altceva, că nu să te omori e soluţia). Nici Inception nu mi-a plăcut atât de mult: prea multe bătăi şi împuşcături doar ca să îşi vadă diCaprio copiii şi ăia ca orbii după el. The King’s Speech destul de ok, la fel şi Americanul.

    Să zicem că asta ar fi un top al preferinţelor mele. Vizionare plăcută în continuare la filme cât mai bune. Salutare!

  3. Aici ai dreptate. Peste câţiva ani, Inception va fi probabil unul dintre puţinele filme din 2010 care vor rămâne în memoria cinefililor.
    The King’s Speech va rămâne în istorie, poate, doar prin prisma Oscarurilor pe care le va câştiga.

  4. Mie mi se pare ok topul cu exceptia The American pe care l-as pune in lista filmelor excesiv de slabe. L-am vazut la cinema si o sala intreaga se intreba ce cauta acolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.