Senna (2010)

3

1 mai 1994. Ziua după care Formula 1 nu a mai fost niciodată aceeași. Avea să piară atunci, chiar în timpul unei curse, unul din cei mai talentați piloți din istorie: Ayrton Senna. Și au mai trecut 16 ani până când cineva a făcut un film despre Senna. Regizorul britanic Asif Kapadia, care avea în momentul tragediei 22 de ani, a realizat un documentar emoționant despre viața, cariera și destinul unuia dintre cei mai iubiți sportivi pe care i-a avut vreodată Brazilia. Partea bună este că poți urmări acest film chiar dacă nu ai văzut vreo cursă de Formula 1, chiar dacă nu știai cine este Senna sau nu ești pasionat de întrecerile cu mașini pentru că documentarul nu se adresează numai cunoscătorilor, ci permite tuturor celor interesați să afle cine a fost cu adevărat Ayrton Senna.

senna 1 460x259 Senna (2010)

Trebuie să fac o mărturisire. Am fost fan Ayrton Senna. După 1990, când singura televiziune de atunci a început să transmită curse de Formula 1 și am văzut primele întreceri, am fost atras de stilul lui Senna. Poate a contat și faptul că atunci el se afla în cea mai bună perioadă a carierei și îmi doream să țin numai cu cei mai buni. Urmăream cursele, mă bucuram sau mă întristam în funcție de rezultatele obținute de el. Pe 1 mai 1994 nu am văzut cursa, nu am fost acasă. Am aflat târziu, de la știrile sportive ale zilei, ceea ce se întâmplase și nu mi-a venit să cred. Poate că nu are neapărat legătură, dar de atunci interesul meu pentru Formula 1 a început să scadă treptat până în prezent când nu mă mai pasionează nici măcar să aflu cine câștigă, nu mai vorbesc de vizionarea curselor. Și de atunci nici nu am mai avut vreun pilot favorit.

senna 2 460x345 Senna (2010)

Timp de aproape trei ore, documentarul ne prezintă cele mai importante momente din cariera lui Ayrton Senna. Începe atunci când el intră în Formula 1, în anul 1984, apoi îi prezintă toate etapele importante ale carierei, modul în care a cucerit cele trei titluri mondiale și ne arată în detaliu cum s-a petrecut tragicul accident. De altfel, regizorul Asif Kapadia a mărturisit ce și-a propus atunci când a început acest proiect: “Senna was an incredibly charismatic figure.Some people are inspired by him because they feel he was the best driver motorsport has ever seen. Some see his compassion for other people, and some might just think he’s very good-looking. But there was something special about him, and it’s that distant look in his eyes. I think Senna was a person who went on a journey, and God was part of that journey. My job was to capture the moments along the way”.

senna 3 460x259 Senna (2010)

Pe lângă secvențele de arhivă dinaintea sau din timpul curselor, interviurile date de-a lungul timpului de Senna, unele imagini în premieră cu brazilian în diverse ipostaze, documentarul recreează imaginea pilotului și prin diverse mărturii ale unora din cei care l-au cunoscut (iar cele mai importante mi se par cele ale lui Alain Prost, colegul și principalul său rival, și ale lui Ron Dennis, colaboratorul numărul 1 din perioada McLaren). Din spusele celor intervievați în documentar înțelegem nu doar că Ayrton Senna a fost un mare pilot, ci și un om special, obsedat de perfecțiune. Totuși, eu mi-aș fi dorit să fie prezentate mai multe secvențe memorabile din cursele sale, chiar dacă filmul ar fi ajuns la patru ore, dar nu e rău nici așa. Iar acest film parcă mi-a redeschis apetitul pentru o cursă de Formula 1. Dar una în care mașina alb-roșie, pilotată de cel care purta o cască galbenă, cu o dungă verde (culorile steagului Braziliei) nu va fi acolo.

Vizionați trailer:


 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.