Saramon – Top 5 pe 2010

6

Până la momentul începerii așa-numitului ”award’s season”, undeva prin toamnă, aș fi putut spune că 2010 a fost un an foarte slab în materie de filme și, cel mai probabil, nimeni nu m-ar fi contrazis. Însă, din toamnă încoace, studiourile s-au întrecut în filme din ce în ce mai bune. Astfel, pe lângă filmele despre care voi vorbi mai jos, au fost lansate filme precum:

Rabbit Hole – excelent realizat, interpretare remarcabilă din partea actorilor, dar cu o poveste atât de melodramatică încât ar face invidioasă orice telenovelă;

Blue Valentine – un film profund emoționant, cu un Ryan Gosling atât de natural încât ar fi meritat o nominalizare la Oscar, în timp ce Derek Cianfrance a dovedit că știe să se joace cu sentimentele personajelor și ale spectatorilor;

The Social Network – m-am simțit nevoit să menționez aici și filmul lui David Fincher, multi-premiat și, până nu demult, principalul favorit la Oscarurile de anul acesta. Eu, însă, nu l-am înțeles. Privindu-l, m-am simțit în fața unui spectacol de teatru de păpuși, în care Jesse Eisenberg este mutat dintr-o scenă în alta, iar el nu pricepe ce caută acolo.

Mi-a mai plăcut The Ghost Writer. M-a surprins Shutter Island. M-a dezamăgit Winter’s Bone. N-am apucat să văd The Illusionist, Another Year, The Kids Are All Right, The King’s Speech sau True Grit. Dar iată filmele care au intrat în Top 5.

5. 127 Hours

127hours 459x266 Saramon Top 5 pe 2010

Am inclus aici filmul lui Danny Boyle pentru că e pur și simplu uimitor din punct de vedere al realizării. Efectele vizuale, efectele sonore, ritmul, muzica, ungiurile din care privește camera, totul ”cooperează” perfect pentru a crea o experiență fără egal. Pe ecran nu mai este loc decât pentru James Franco și pentru munca directorilor de imagine Enrique Chediak și Anthony Dod Mantle. Restul e neimportant. Restul e neglijat. La fel ca și personajul în sine, care e conturat atât de superficial încât nu-ți stârnește nicio emoție.

4. Felicia, înainte de toate

felicia 460x305 Saramon Top 5 pe 2010

Da. Un film românesc în topul celor mai bune filme ale anului. Răzvan Rădulescu și Melissa de Raaf au reușit să creeze un lucru formidabil. Chiar dacă aduce aminte, oarecum, de perioada comunistă, chiar dacă vorbește despre un alt subiect drag cineaștilor români în ultima vreme: emigrarea, chiar dacă e realizat în același stil minimalist mult-prea-folosit, Felicia, înainte de toate spune o Poveste și o spune cu sinceritate și naturalețe. Este povestea unei familii obișnuite. Este o poveste despre lipsa de comunicare. Este povestea unor oameni care s-au refugiat în sânul unei familii și refuză să-și spună lucruri care i-ar putea face pe ceilalți să sufere. Numai că, la un moment-dat, Felicia (interpretată fără greșeală de către Ozana Oancea) decide că e timpul să se elibereze și îi spune mamei sale tot ceea ce a ținut în sine timp de ani întregi. Iar acest monolog este unul dintre cele mai puternice, emoționante și intense momente din istoria cinematografiei românești.

3. Inception

inception 460x233 Saramon Top 5 pe 2010

Christopher Nolan continuă să-și uimească spectatorii cu filme în care liniaritatea obișnuită dispare. Dacă în Memento ne dezvăluia povestea încetul cu încetul, dar în sens invers, în Inception ne lasă pradă unei realități înșelătoare. Avem de-a face cu un nou tip de terorism. Avem de-a face cu un nou tip de thriller. Povestea nu este atât de importantă, precum prezentarea ei. Iar prezentarea este la cel mai înalt nivel. Nolan și directorul de imagine Wally Pfister fac o echipă de excepție. Poate că nu este cel mai inteligent film al anului trecut. Poate că nu este un film care să te facă să urmărești cu mare atenție destinele personajelor. Dar Inception reușește să fie eficient exact acolo unde-și propune: la nivel vizual. Iar faptul că reușește acest lucru fără a fi realizat în 3D îl face și mai valoros.
Dacă ar fi să-l caracterizez într-un singur cuvânt, cel mai bine i s-ar potrivi termenul: grandios. E cinema pur. E o experiență pe care n-ar trebui să o ratezi.

2. Black Swan

black swan 459x246 Saramon Top 5 pe 2010

Black Swan e pur și simplu uluitor. Tot timpul încearcă să te păcălească, să-ți înșele logica. Din când în când îți spui că i-ai venit de hac, că l-ai învins, doar ca în secunda următoare Darren Aronofsky să te lovească și mai puternic. Natalie Portman face rolul carierei și cel mai probabil va câștiga Oscarul pentru cea mai bună actriță. Portman se lasă pradă personajului ei, se redefinește pe sine, își atinge limitele și ne arată ce înseamnă o actriță talentată cu adevărat.

1. Never Let Me Go

never let me go 460x290 Saramon Top 5 pe 2010

Filmul lui Mark Romanek este devastator din punct de vedere emoțional. Te vânează. Te prinde. Și nu-ți mai dă drumul până la final. De fapt, nu te eliberează complet nici după aceea. Îți rămâne în minte. Te vizitează din când în când. Te bântuie ca și când ceea ce-ai văzut pe ecran a fost 100% real. Never Let Me Go se apropie de perfecțiune. Personajele sunt atât de bine construite încât ai senzația stranie că ceea ce li se întâmplă te afectează direct. Adam Kimmel, directorul de imagine, reușește să creeze o atmosferă perfectă, o lume în deplină armonie cu sentimentele eroilor. Este o poveste despre resemnare și acceptare a propriului destin, chiar dacă nu ești de acord cu acesta. Este o poveste despre dreptul la viață, la dragoste și despre refuzul acestor drepturi fundamentale. Este
o poveste sensibilă, delicată, după vizionarea căreia vei privi altfel viața și nu îi vei mai privi niciodată cu aceiași ochi pe Carey Mulligan, Andrew Garfield sau Keira Knightley.

Poti sa votezi si tu filmul anului 2010 aici. Si poti castiga unul dintre cele 9 dvd-uri cu filme tari.

6 COMENTARII

  1. asa cum tu nu ai inteles The Social Network, eu nu am inteles Inception, cu toate ca are sens ceea ce spui tu despre el. eu insa doream mai mult decat vizual, doream si povestea. stiu ca sunt in minoritate aici. 😀

    sunt uimit sa descopar pe 1 Never let me go. desi nu sunt de acord cu tine, imi place ca exista o diferenta, o alta recomandare. ca altfel prea multe topuri sunt cu aceleasi si aceleasi filme.

  2. @Ionut ai dreptate. și eu mi-aș fi dorit o poveste mai solidă din partea lui Nolan, dar vizualul a compensat oarecum. 🙂
    Și menționez că între timp am reușit să văd The King’s Speech, principalul contracandidat la Oscar al lui The Social Network. Nu m-a convins absolut deloc. Adică aproape două ore am stat și m-am uitat la un tip cum se bâlbâie!

  3. Nu am apucat sa vad The King’s speech , dar in schimb sunt fascinata de Inception eu cred ca este un film foarte complex si jocul actorilor impecabil , poate k e un subiect care apare pentru prima data sau … nu stiu da tr sa fi atent la orce miscare , e un film antrenant

  4. Cand am vazut Never let me go pe primul loc, asteptarile mi-au crescut si mai mult. Dezamagit nu am fost. Poate ca povestea unora nu le-a placut, nu au inteles-o, unii au vazut clonarea doar in filmele sf si de actiune. In orice caz, daca nu pentru poveste, urmariti filmul pentru unele cadre, pentru modul de filmare, are ceva deosebit. Este un film calm si intens, daca pot spune asa.

  5. Interesant topul mai ales ca are in el un film romanesc care daca nu era mentionat aici probabil nici nu il vedeam. Intr-adevar Felicia, inainte de toate e foarte captivant. Cel putin pe mine m-a tinut legata cu ochii de ecran pana la final, datorita interpretarii extraordinare si a povestii rupta din realitate.

  6. Never Let Me Go este un film exceptional,un film ce nu poate fii uitat usor.Tragic,Grav,,Inocent, asa as descrie acest film ce a trecut usor neobservat si este pacat,actorii joaca magistral.Greu de acceptat ca s-ar fii putut intampla asa ceva,pur si simplu te bulverseaza aceasta poveste.Eu i-as fii dat toate premiile din lume pt ca le merita dar probabil subiectul e prea delicat.Omenirea, incotro?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.