Sambata de Pelicam

0

Intram rapid si iute in povestea experientei celei de-a doua zi de Pelicam (Festivalul International de Film despre care v-am tot vorbit ieri pe twitter si facebook). Pe scurt, pentru cei care nu aveti rabdare sa parcurgeti tot articolul, o sa va vorbesc despre Acvariul din Tulcea, 2 lungmetraje, Sambata Sonora si proiectia din aer liber.

Poze Pelicam IFF 2012 2 04 460x306 Sambata de Pelicam

Am inceput ziua cu micul dejun cu o vizita la Centrul Ecoturistic Delta Dunarii. Un fel de Antipa (cu niste habitate recreate din zona Tulcea), combinat cu un acvariu (probabil al doilea, ca marime, dupa cel din Constanta) si cu o zona de expozitie, unde copiii isi prezentau picturile cu si despre… ati ghicit, Delta Dunarii. Intrarea: 5 lei, cladire noua, moderna, frumos aranjata, pestele din “Finding Nemo” si multa lume.

Poze Pelicam IFF 2012 2 460x306 Sambata de Pelicam

Am mers, dupa aceea, la masa de pranz la vizionarea a doua filme din Competitia Oficiala de Lungmetraje, doua filme documentare.

Am inceput cu Plastic Planet, un documentar care ne arata ca Terra este practic acoperita de o lume de plastic si ca practic exista prea putine lucruri care nu contin plastic. Iar motivul documentarului este faptul ca plasticul (si anumite substante din el) dauneaza sanatatii, cauzeaza cancer, deranjeaza sistemul respirator etc. Se vorbeste (nu in film) chiar si despre faptul ca oficiali ai unor tari au interzis anumite produse din plastic dupa vizionarea acestui film. Au trecut insa 3 ani de la premiera lui si nu se vad prea multe solutii la orizont, chiar daca motivul pare bun si ingrijorator.  Filmul il puteti vedea si pe youtube.

Poze Pelicam IFF 2012 2 02 460x306 Sambata de Pelicam

Al doilea film al zilei, pentru mine, a fost Pig Business, film despre cum industrializarea agriculturii distruge comunitati si polueaza mediul inconjurator. Prezent cu studii de caz pentru Statele Unite, Polonia si Romania, filmul a reusit sa provoace mult amuzament in partea interviurilor cu romani din vestul tarii, afectati de cauza filmului. De vazut si cred ca este filmul zilei. Asta daca aveai mai mult de 12 ani, pentru ca de dimineata fusese o vizionare a filmului de animatie “Ponyo“. Pig Business il gasiti si aici, pe canalul de youtube dedicat.

Poze Pelicam IFF 2012 2 06 460x306 Sambata de Pelicam

A urmat “Sambata Sonora“. O experienta-experiment (as numi-o), care a constat intr-o ascultare de aproximativ 60 de minute a unor piese pe teme in concordanta cu tema festivalului. As recomanda-o intr-un spatiu unde, in timpul ascultarii, sa te poti si “da putin in pat” 🙂

Poze Pelicam IFF 2012 2 07 460x306 Sambata de Pelicam

Seara a inceput in Piata Civica unde, in zona dedicata, a fost proiectat documentarul “Aral The Lost Sea”, dupa care a urmat un concert?! mai atipic, sustinut de NORZEATIC&KHIDJA. Si terminam ziua cu o replica din documentarul despre Marea Aral: “Localnicii au o gluma. Daca fiecare echipa care a venit sa faca un documentar despre Marea Aral, ar fi adus cu el o galeata cu apa atunci marea ar avea si acum apa.”

Mai multe poze de la PIFF 2012 gasiti pe pagina noastra de facebook.aici

Festivalul International de Film Pelicam este organizat de Asociatia Culturala “Les herbes folles”, cu sprijinul Primariei Tulcea si a Centrului Cultural Tulcea si sponsorizat de Apa Nova Bucuresti si Renault. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.