Pulp Fiction (1994)

9

Initial imi promisesem ca nu o sa mai dau 10 la niciun alt film in afara de asta. Dar nu pot sa acord o nota mai mica pentru Pulp Fiction, un film de referinta pentru cinematografie. Genial din toate punctele de vedere, filmul reuneste nume mari din industria filmelor, nume care au ajuns chiar mai mari datorita acestei productii: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman si Bruce Willis ca sa numesc cativa. Semnat de Tarantino, Pulp Fiction este un film de actiune unde accentul nu cade pe actiune. Cum este acest lucru posibil?

pulp fiction jules vincent Pulp Fiction (1994)

Pe scurt, plotul filmului se invarte in jurul criminalilor Vince si Jules si a treburilor pe care le fac pentru seful lor Marsellus si incantatoarea lui sotie, Mia. Intr-un plan secund il avem pe Butch, un boxer platit de Marsellus pentru a pierde intentionat un meci. Asa cum am mentionat mai sus, nu actiunea este importanta in acest film, ci dialogurile lungi si eclectice ale personajelor, care au rolul de a oferi spectatorului ceea ce este dincolo de aparente. Acestea ocupa scene intregi, necesita o atentie deosebita, dar nu plictisesc in niciun chip. Subiectele triviale precum cultura europeana, miracole dumnezeiesti si nimicuri de zi cu zi isi fac loc printre cele cateva momente foarte tensionate ale filmului si devin astfel ironice si chiar amuzante. Pulp Fiction face referire la numeroase figuri din cultura populara devenind astfel un film de referinta ce va inspira numeroase alte productii, seriale, carti, etc.

18454532 460x306 Pulp Fiction (1994)

Filmul utilizeaza naratiunea non-lineara, astfel incat abia in final poti sa pui cap la cap toate cele intamplate si sa realizezi care este scena de inceput si cea de final. Este impartit, asa cum ne-a obisnuit Tarantino, in capitole, fiecare cu propriul titlu si fara aparenta legatura cu cel precedent. Sunt totusi cateva motive importante ce apar de-a lungul filmului, care intriga spectatorul mai tare chiar decat ceea ce se petrece. Servieta misterioasa pe care Vincent i-o duce lui Marsellus nu are nicio explicatie. De unde a aparut, care e povestea ei si, mai ales, ce contine sunt lucruri care nu ne sunt dezvaluite in film. Tot ce stim este ca interiorul ei emana o lumina aurie nepamanteana. Baia, in mod hilar, este alt element aproape omniprezent in Pulp Fiction, iar Vincent este personajul care pare sa petreaca cel mai mult timp in ea. Acesta merge la toaleta in trei momente cheie ale filmului, iar cand iese, gaseste situatia complet schimbata. Sa nu uitam si de pasajul biblic rostit de Jules nu mai putin de trei ori in film. Care este rolul acestui pasaj? Ei bine acesta este doar unul din elementele care lasa loc de interpretare.

pulp fiction uma thurman 460x308 Pulp Fiction (1994)

Ce altceva pot sa mai spun despre Pulp Fiction? Este absolut fascinant. Totul este atat de bine pus la punct, iar discutiile si dialogurile sunt atat de bizare incat nu ai cum sa nu ramai absolut uimit. Criticii l-au adorat, iar premiile importante precum Oscarul, BAFTA sau Palme d’Or nu au intarziat sa apara. Oricum astea-s detalii pe care marea majoritate le stie deja, pentru ca marea majoritate a vazut Pulp Fiction nu doar o data. Pentru ca asta e film de revazut, reanalizat, reinterpretat si va garantez ca de fiecare data veti descoperi ceva nou.

9 COMENTARII

  1. Un film extraordinar, cu idei si lectii de viata incredibile, un joc al actorilor fara cuvinte, iar dialogul de la sfarsit este absolut magnific, naucitor, plin de adevar si amuzant in acelasi timp. Un film de referinta.Categoric de vizionat.

  2. […] esti recunoscator. Filmat intr-un stil tipic filmelor cu gangsteri, mafie, pariuri, aminteste de “Pulp Fiction”, “The Usual Suspects”, astfel ca  “nostalgicii” vor gasi filmul ca pe unul revigorant. […]

  3. […] Columbia Pictures au anuntat ca Bruce Willis (Pulp Fiction, The Sixth Sense, Armageddon, Twelve Monkeys, Die Hard, The Fifth Element, Sin City, Lucky Number […]

  4. […] aparitia la Cannes prin intermediul filmelor Reservoir Dogs (regia: Quentin Tarantino, 1992) si Pulp Fiction (regia: Quentin Tarantino, 1994). Pulp Fiction a castigat si Premiul Palme […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.