NexT: Derby (2010)

1

Zilele acestea, s-a desfășurat la București cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film NexT. În competiție, s-au regăsit 26 de filme de scurt și mediu metraj, dintre care patru românești. Printre ele s-a aflat și Derby-ul lui Paul Negoescu – un scurtmetraj inclus și în selecția oficială a ediției Festivalului de la Berlin, de anul acesta. Nu a avut succesul lui Adrian Sitaru, care, la prima sa prezență la Berlin, a și câștigat un premiu cu filmul său – Colivia. Dar, aflat la a treia selecție la acest prestigios festival, Paul Negoescu pare un tânăr promițător.

derby1 NexT: Derby (2010)

Derby spune o poveste pe alocuri amuzantă, o poveste destinată genului entertaining, potrivită cu o cola și câteva floricele de porumb aproape. Este vorba despre o familie obișnuită, care locuiește într-un apartament obișnuit și care se pregătește de cină. Corina (Clara Vodă) trebăluiește prin bucătărie. Mircea (Bogdan Vodă) se uită la știri. Gabi (Nicolas Teodorescu), prietenul Mariei (Maria Mitu), tocmai sosește pentru cină. Nimic în neregulă, până în momentul în care lui Mircea i se pare că o aude pe fiica sa făcând sex cu Gabi. De aici, apare o subtilă ostilitate față de băiatul sosit pentru cină. O ostilitate care capătă aspecte comice și care se intensifică în momentul în care descoperă că pasiunile lor fotbalistice sunt perfect opuse: unul ține cu Steaua, iar celălalt cu Dinamo.

derby2 NexT: Derby (2010)

Prin acest scurtmetraj, Paul Negoescu anunță parcă ce vrea să facă: să schimbe imaginea filmului românesc, să aducă publicul la cinema, nu pentru că filmele sale ar fi câștigat diverse premii pe la festivaluri importante, ci pentru că vrea să se destindă, vrea să vadă un film lejer și să se simtă bine. Acest lucru s-a observat și la proiecția din cadrul Festivalului NexT, unde, în sală, s-au aflat destul de mulți tineri care se bucurau de filmul lui Negoescu, râdeau la situațiile comice, păreau conectați la ce se întâmpla pe ecran, reușeau să se identifice cu personajele.

Vorbind despre personaje, trebuie spus că Maria Mitu și Nicolas Teodorescu sunt doi liceeni normali, cu înclinație către cinema, pe care Neogoescu i-a descoperit în urma unui casting la care au participat mai mulți adolescenți. Nu i-a fost greu să-i aleagă, regizorul spunând că n-a fost nevoie decât de o scurtă probă pentru a-și da seama că aceștia sunt cei mai potriviți pentru filmul său.

1 COMENTARIU

  1. […] a regizat o serie de scurtmetraje, printre care se numara Tarziu (2008), Renovare (2009) si Derby (2010), nominalizate la Festivalul International de Film de la Berlin. Derby si Renovare au fost […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.