Caravana Cinematografică (2010) de Titus Muntean

6

Genul: Dramă
Durata: 100 minute
Distribuţie: Dorian Boguţă, Mircea Diaconu, Iulia Lumânare

Despre film

Caravana Cinematografică este o ecranizare după nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Groşan. Acţiunea filmului este plasată în România anilor ’60, într-un sat izolat din Ardeal. Un camion vechi transformat într-o caravană cinematografică, coordonată de un activist de partid, soseşte în sat pentru a proiecta filme ruseşti de propagandă. Deşi iniţial oamenii hotărăsc să îi pună piedici activistului, în cele din urmă ajung la concluzia că cea mai inteligentă mişcare este să colaboreze cu reprezentantul partidului conducător.

Mircea Diaconu, Dorian Boguţă (recent prezent şi pe afişul filmului Francesca) şi Iulia Lumânare sunt câţiva dintre actorii care se regăsesc în distribuţia acestei pelicule. Filmul este o coproducţie româno-germană între Libra Film (producător Tudor Giurgiu) şi FilmKombinat şi beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi HBO. Filmul a fost prezentat în premieră mondială în competiţia secţiunii Flash Forward din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Pusan.

Sinopsis

Într-un sat izolat din Transilvania, la începutul anilor 60, oamenii aveau o viaţă relativ liniştită sub conducerea lui Tanasie, preşedintele Consiliului local. Un cinematograf ambulant, condus de un activist comunist tânăr şi ambiţios, Tavi, soseşte în sat cu misiunea de a organiza o vizionare a unui film de propagandă. Este prima sarcină a lui Tavi şi el încearcă să o îndeplinească cât mai bine. Sătenii însă, nu sunt entuziasmaţi de această proiecţie deşi nu se opun în mod deschis.

Tavi este foarte ambiţios şi este sprijinit de partid. Presiunea pe care o exercită produce frică şi Tanasie este tras la răspundere. Încet încet, la îndemnul lui Tanasie, toţi trebuie să facă unele compromisuri pentru a trece cu bine peste acest eveniment. Între timp, Tavi se îndrăgosteşte de Corina, profesoara din sat. Atracţia dintre cei doi tineri pare reciprocă la început, deşi Tavi începe un discurs ideologic de fiecare dată când are ocazia de a fi mai aproape de ea.

Corinei i se pare amuzant – îi place acest tânăr care vrea să schimbe lumea. Şi Tanasie încurajează această legătură pentru a se pune bine cu Tavi. În ciuda tuturor circumstanţelor, vizionarea filmelor ruseşti de propagandă este gata să aibă loc în sala de clasă a şcolii. Tavi îi cere Corinei să plece cu el din sat după proiecţie, dar ea îl refuză. Umilit, frustrat, suferind de prea multă ambiţie acesta o violează pe Corina. Asta în timp ce Tanasie şi sătenii sunt pe deal, jucând cărţi, concluzionând că nici partidul şi nici oficialii nu pot schimba rutina obişnuită a vieţii lor.

Trailerul filmului:

Premiera pe 29 mai 2010, in cadrul evenimentului TIFF: “Zilele filmului romanesc“.

6 COMENTARII

  1. ..Nu stiu cat adevar s-au minciuna ,exista in acest film.In acei ani am avut ocazia sa urmaresc filme difuzate de caravanele cinematografice.Oamenii erau foarte bucurosi sa vada orice film,bun s-au prost,asteptau cu multa nerabdare sosirea acesteia.Printre alte distractii,aceasta era binevenita…

  2. am vazut filmul ieri(23 august)pe hbo…cred ca e un film extraordinar.scenariul si interpretarea actoriilor e deosebita.felicitari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.