Leon: The Professional (1994)

1

Capodopera regizorului Luc Besson, Leon: The Professional este genul de film care nu te lasa sa te plictisesti nici macar pentru o secunda. Alert, provocator si de o sensibilitate ascunsa, ne dezvaluie originala poveste a trei personaje care in aparenta nu au nimic in comun. Dupa ce il vizionezi, este foarte posibil sa intelegi de ce este unul dintre filmele cult ale anilor 90 si de ce Natalie Portman a ramas pana in ziua de azi una dintre cele mai bine cotate actrite de la Hollywood. Premisa de la care porneste filmul este o monstra a originalitatii regizorului Luc Besson, care foloseste niste personaje complet atipice pentru a spune o poveste despre cel mai tipic subiect din istoria cinematografiei: iubirea si impactul pe care il are asupra vietilor oamenilor.

leon 460x312 Leon: The Professional (1994)

Cei trei piloni ai filmului sunt duo-ul format din Leon Montana (Jean Reno) si Mathilda (Natalie Portman) si cel care ii vrea morti, Norman Stansfield (Gary Oldman). Leon este un asasin profesionist extrem de posac si singuratic, ce se vede nevoit sa aiba grija de Mathilda, o fetita de 12 ani, dupa ce familia acesteia este ucisa de banda de politisti corupti condusa de Stansfield. Din acel moment un sangeros joc de-a soarecele si pisica incepe intre sufletistul asasin si protejata sa si Stansfield care vrea sa scape de Mathilda, singurul martor al crimelor sale. Regizorul Luc Besson a avut grija sa insereze in film o serie de metafore subtile si mesaje codificate care vorbesc despre adevarata natura a personajelor mai bine decat o fac acestea in cuvinte. Intreg filmul este presarat cu astfel de mici indicii ( printre care si culoarea bej, care apare in anumite scene), iar atunci cand le descoperi apreciezi filmul la adevarata sa valoare.

leon x 460x256 Leon: The Professional (1994)

Actorii si-au facut treaba intr-un mod impecabil, mai ales micuta Natalie Portman, care la momentul filmarilor avea 11 ani si si-a facut debutul in actorie cu acest film. Interpretarea ei a fost una magistrala, ce depaseste cu mult varsta si experienta de viata a actritei, care la 11 ani nu cred ca stia foarte multe despre ura si setea de razbunare, dar totusi le portretizeaza credibil. Gary Oldman a reusit sa faca din Stansfield unul dintre cei mai celebrii raufacatori din filme, iar Jean Reno a creat un personaj complex si, asa cum descoperim in final, surprinzator. Filmul il recomand oricui, indiferent de gusturi, datorita faptului ca este greu de plasat intr-o categorie clara: exista elementele unui film de actiune foarte bine scris, dar si elemente dramatice, peste care se adauga un umor negru foarte subtil.

Vizionati trailerul mai jos:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.