Glengarry Glen Ross (1992)

0

posterActori: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Alan Arkin, Ed Harris, Kevin Spacey

Astazi vreau sa va vorbesc despre un super film. Un film de business cum multi l-au numit inaintea mea. De Pacino, Baldwin, Ed. Harris si K. Spacey stie toata lumea? Sunt nume cunoscute cinefililor da? Ei bine si ceilalti doi ramasi, Lemmon si Arkin au o imagine poate mai putin stiuta insa sunt usor de recunoscut. Filmul se invarte in jurul unor agenti de vanzari si in jurul modului prin care acestia incearca disperati sa-si gaseasca atat de mult doritii clienti. Am remarcat totodata ca numele filmului este destul de greu de retinut. Sa va explic: “Glengarry” si “Glen Ross” sunt niste nume de proprietati, proprietati care in trecut au adus comisioane bune (cazul “Glen Ross”) si care sunt alte posibile aducatoare de bani (cazul Glengarry) agentilor respectivi.

Intr-o firma de vanzari de proprietati imobiliare sunt cativa agenti de 004119_11vanzari. Din acestia, majoritatea nu au mai facut un comision de ceva timp (cum spun ei: nu au mai inchis un contract). Doar unul singur este pe val (personajul interpretat de Al Pacino). Fiecare primeste in fiecare zi cate 2 posibili clienti, piste care (dupa cum ei se plangeau) erau destul de subtiri. Intr-o zi de la conducere vine “regula” ca cei mai slabi agenti sa fie dati afara, iar cei mai buni sa primeasca piste mai bune si anume oameni interesati de zona “Glengarry”. De aici incepe toata povestea sau mai bine zis a doua jumatate a filmului. Nu stiu daca m-a atras glengarrykobal-3928mai mult povestea de business a filmului sau modul in care au jucat actorii. Ca o remarca negativa ar fi limbajul. Cred ca in fiecare minut se pronunta cuvantul fu*k, iar daca un asfel de limbaj ar fi integral intr-un film romanesc atunci l-ai privi cu scarba.

Am retinut si cateva replici (dinastea mai smart) din film. “Ti-as ura noroc, dar daca l-ai avea nu ai stii ce sa faci cu el” si “Cand te intreaba politia ceva spune adevarul, adevarul este cel mai usor lucru de tinut minte”. Bine, au mai fost si altele, dar va las sa le descoperiti singuri. Sa nu va asteptati la un final maiestros ci doar la cateva semne de intrebare legate de businessul asta. Pacat ca va spun despre film in mijlocul crizei financiare, dar de la asemenea situatii a pornit initial si acest subiect.

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.