Ankha: “Man on the Moon (1999)”

2

Nu am văzut, cu siguranţă, toate filmele cu Jim Carrey, dar îmi place să cred că le-am văzut pe cele mai bune. Din tot ce am vizionat mi-a plăcut de fiecare dată cum a jucat. Are un talent înnăscut de a face oamenii să râdă, să se simtă bine. Jim Carrey este un actor de comedie chiar şi atunci când joacă într-o dramă, dar este cel mai bun. Dacă data trecută v-am vorbit de „The Truman Show“, azi am ales un alt film care mi-a plăcut foarte mult, şi anume: „Man on the Moon“. Nu ştiu câţi dintre voi aţi auzit de Andy Kaufman. Sincer, până să urmăresc acest film, nu ştiam cine este. “Man on the Moon” este un film biografic, ce prezintă, în 118 minute, viaţa şi cariera controversatului – ar spune unii – Andy Kaufman. Din câte am citit, acesta a fost unul din cei mai mari comici ai anilor 70, care a murit la vârsta de 35 de ani de o formă rară de cancer la plămâni. De fapt, ar fi greşit să spun că a fost un comic. El a fost un om care, după cum singur spunea, dansa şi cânta.

manmoon 150x150 Ankha: Man on the Moon (1999)Din câte am înţeles din film, Andy s-a remarcat prin nonconformism faţă de tiparele obişnuite ale comediei, prin ideile ciudate pe care le avea. După cum singur declara, el nu căuta râsete ieftine, ci dorea reacţii sincere din partea spectatorilor. Vroia ca aceştia să treacă printr-o adevărată experienţă. Arta spectacolului consta în a apela la sursele emoţionale ale spectatorului până la un punct în care acesta îşi ieşea din starea de raţionalitate. Totul nu avea decât un singur scop: şocul spectatorului sau dezorientarea acestuia. Un alt lucru care reiese din film este acela că Andy nu avea o personalitate adevărată. El juca mereu diferite roluri pe care le construia în funcţie de circumstanţe.

manonthemoon1 150x150 Ankha: Man on the Moon (1999)Excentric din fire, s-a crezut multă vreme că Andy şi-a înscenat propria moarte. Filmul se mai remarcă prin originalitate, după cum era şi normal, prin sentimente de tot felul pe care ţi le transmite şi, mai ales, prin modul genial în care Jim Carrey îl imită pe Kaufman. Deoarece au fost persoane care nu l-au apreciat pe Kaufman, acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu acest film. Unora s-ar putea să le placă, altora nu.

Vizionati trailer:

2 COMENTARII

  1. Pe Andy Kaufman l-am vazut, cei mai batrani, la mijlocul anilor ’90, in serialul de comedie “Taxi”, la ProTv. De aceea, acest film atrage, pentru ca rolul in acea comedie a lui Kaufman a fost pur si simplu savuros. Si nu exagerez cand spun ca era un mai mare comedian decat Jim Carrey.

  2. Jovi mi-a furat vorba din gura…tot de “Taxi” doream si eu să amintesc. De fapt, acest rol este si singurul in care l-am vazut pe Kaufman. Era genial in pielea lui Latka.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.