Floryan: “Knowing (2009)”

17

knowing 202x300 Floryan: Knowing (2009)Actori: Nicolas Cage, Chandler Canterbury, Rose Byrne

Il mai tineti minte pe Nicolas Cage din “The Rock” sau din “Gone in Sixty Seconds“? Ei bine astazi nu l-am revazut pe acelasi. Da, este unul din actorii mei preferati si chiar daca in ultimii ani nu a avut roluri stralucite s-a mulat bine in filme in care aventura sau actiunea au fost subiectul principal. Inceputul lui “Knowing” amesteca putin “National Treasure” cu “The Number 23” (cu Jim Carrey). Putin mister, numerologie si subiectul acela ce americanii il iubesc in filme: dezastrele m-au facut sa fiu foarte interesat de deznodamanatul povestii. Sunt unele filme la care stii la ce sa te astepti. Ei bine, aici, trecerea de la aventura si mister la fantastic te face tocmai sa iti pierzi orice previziune despre final sau despre actiunile in care vor fi implicate personajele.

Filmul incepe cu prezentarea unei intamplari din 1959 cand, la inaugrarea unei scoli, elevii sunt pusi sa deseneze pe o foaie de hartie o imagine, foaia de hartie urmand sa fie pusa knowing2 300x200 Floryan: Knowing (2009)intr-o capsula a timpului ce va fi deschisa abia peste 50 de ani. Si ajungem in “present day” unde-i gasim pe Ted Myles (Nicolas Cage) si pe fiul sau Caleb, baiat care urmeaza sa fie unul din copiii care primeste una din foile ingropate cu 50 de ani in urma. Copilul primeste o foaie diferita de cele ale celorlalti copii (care aveau o imagine desenata), foaia lui fiind plina de cifre. Tatal lui, care era si profsor, descopera ca cifrele de pe acea hartie reprezentau datele unor evenimente tragice ce s-au intamplat in ultimii 50 de ani (primul eveniment care-l descopera este cel de pe 11 knowing4 300x199 Floryan: Knowing (2009)septembrie – atacurile teroriste). Totodata in dreptul datelor era trecut si numarul mortilor ce respectivul eveniment i-ar fi avut. Trei dintre evenimentele descrise, in cifre, pe hartie nu se intamplasera inca, astfel ca Ted si cu fiica femeii ce in urma cu 50 de ani “desenase” acel mesaj incearca sa faca tot posibilul pentru a le schimba destinul.

Desi misterios, finalul nu mi-a placut. Elementele fantastice si ireale m-au facut sa fiu putin dezamagit de aceasta parte. Unul dintre cele 3 evenimente ce nu se intamplasera reprezinta o catastrofa la nivel global lucru ce accentueaza inca odata placerea producatorilor americani in a crea astfel de povesti. Regizorul filmului “Knowing” a mai realizat si  “I, Robot”, film sf de care nu se indeparteaza prea mult cu aceasta productie.

Later edit: era sa uit. stiu ca toate sinopsisurile spun ca filmul incepe cu povestea din 1958 si nu 1959, dar in film la sarbatorirea celor 50 de ani de existenta a scolii pe bannerul legat pe scoala scrie: 1959 – 2009.

Vizionati trailer:

17 COMENTARII

 1. Când joacă Nicolas Cage, parcă nu mai contează ce se întâmplă în film. Nu mai contează nici logica scenariului. Nu mai contează nimic. E suficient să-i vezi moaca şi atitudinea lui super-cool.
  El şi cu Bruce Willis…

 2. WOW! Mi-a placut filmul foarte mult ( cateva lucruri au fost putin exagerate ) iar finalul I didn’t see it coming…
  I-as dat nota 9.90 totusi 😀 !

 3. facand exceptie o singura fraza la un moment dat … filmul nu are nici cea mai mica legatura cu numerologia .

 4. O panarama de film tipic americana. o gramada de elemente: numerologie, profetii, semne, apocalipsa -sf. lumii iar la final cireasa de pe tort :))
  am ras la finalul filmului. NU recomand amatorilor genului, iar Nicholas Cage ar trebui sa iasa la pensie. 😀

 5. […] The Frozen Ground, cu Nicolas Cage (Knowing) si John Cusack (Being John Malkovich), are la baza povestea adevarata a detectivului Glenn Flothe […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.