First Man (2018)

4

First Man spune povestea primul om care a pășit pe Lună – Neil Armstrong. Cred că nu a mai fost făcut vreun film la acest nivel (producția a avut un buget de vreo 60 de milioane de dolari) despre viața faimosului astronaut. Iată că după Whiplash și La La Land, regizorul Damien Chazelle schimbă registrul și spune povestea aselenizării. La prima vedere alegerea nu pare una nemaipomenită, adică după două filme muzicale, Chazelle nu era cel mai îndreptățit să facă un asemenea film. Dar acesta este fără îndoială cel mai ambițios proiect al său și cred că i-a ieșit foarte bine. Filmele sale au suflet, transmit emoție și nici First Man nu face excepție. Cu siguranță a contat mult și ajutorul scenaristului Josh Singer, cel care a lucrat în ultimii ani la Spotlight și The Post, două producții bazate pe fapte reale. Filmul a fost realizat după cartea scrisă de James Hansen. Iar producător executiv a fost Steven Spielberg.

first man 1 460x307 First Man (2018)

First Man ne prezintă viața lui Neil Armstrong (Ryan Gosling) din 1961 și până în 1969. Cu doar câteva luni înainte să ajungă la NASA,  Neil este lovit de o tragedie imensă: fetița lui, în vârstă de 3-4 ani, moare din cauza unei tumori. Va fi evenimentul care îl va marca definitiv. Neil nu va mai vorbi niciodată despre fetița sa, nici cu soția lui, Janet (Claire Foy) , nici cu cei mai apropiați prieteni. Cu toate acestea, Armstrong devine unul dintre cei mai bine cotați astronauți de la NASA, iar împreună cu colegii și prietenii săi pune umărul la dezvoltarea programului spațial american. Este lovit de o nouă dramă, după ce echipajul navetei spațiale Apollo 1 moare în timpul unor teste. Așa că plecarea sa în misiune către Lună nu vine în cel mai potrivit moment, atât el, familia, cât și cei de la NASA fiind conștienți că misiunea se poate încheia cu un eșec, dar și cu moartea astronauților.

first man 3 460x306 First Man (2018)

Damien Chazelle reușește să găsească un echilibru între partea tehnică a filmului și viața de familie a lui Neil Armstrong. Nu e neapărat un film despre aselenizare, e mai mult povestea eroului care a ajuns pe Lună. Sigur lucrurile se întrepătrund, nici nu aveau cum altfel, dar în primul plan este Armstrong, nu programul spațial. După ce am văzut filmul, mi-am dat seam că Ryan Gosling este alegerea perfectă pentru acest rol. Asistăm poate la unul dintre cele mai bune roluri ale carierei sale (ca să nu zic cel mai bun) . Reușește să transmită atâtea emoții, atâtea stări doar din priviri, din gesturi. Aș fi surprins să nu primească cel puțin o nominalizare la Oscar, iar o statuetă ar fi bine meritată. El este secondat foarte bine de Claire Foy, o actriță în CV-ul căreia se află foarte multe seriale, cel mai recent – The Crown. Personajul interpretat de ea este extrem de discret, un adevărat sprijin pentru Neil. Janet își dorise o viață banală, îl alesese pe Neil din studenție pentru că era un tip serios. În cele din urmă, numai o viață banală nu a avut alături de Armstrong. Totuși, femeia aceea tăcută, discretă se poate transforma într-un vulcan atunci când are ceva de spus sau când trebuie să-și impună punctul de vedere.

first man 2 460x307 First Man (2018)

First Man e un film care impresionează prin mai multe lucruri. Am amintit de scenariu și de interpretarea actorilor principali (să știți că nici cei secundari nu sunt mai prejos). Dar filmul e măreț și în privința aselenizării. Scena aceea este excelent realizată și dozată (pentru un efect cât mai bun recomand ca filmul să fie văzut la cinema). Chazelle combină cadrele strânse, pe fețele eroilor principali, atunci când aceștia sunt pe Pământ, cu mișcări puternice de cameră atunci când acțiunea este în spațiu, astfel încât ai senzația că la un moment dat vei ameți. Peste toate se adaugă muzica extrem de inspirată a lui Justin Hurwitz, deja oscarizat pentru La La Land. Una peste alta, First Man este o experiență cinematografică memorabilă, unul dintre cele mai bune filme ale acestui an. Chiar dacă știți cum va decurge povestea, modul cum este spusă o face și mai deosebită. Cred că va fi una dintre producțiile cotate cu șanse importante la gala premiilor Oscar de anul viitor. Ar fi bine să nu-l ratați cât timp este în cinematografe.

Vizionați trailer:

4 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul legat de film, era de asteptat cu asa actori renumiti precum Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke.Multumim adminului pentru munca depusa.

  2. Sunt fan explorare spatiala si mi-a placut sa vad povestea lui Armstrong spusa putin altfel. Pe de alta parte mi-ar fi placut sa vad mai multe detalii despre aselenizare in sine, nu doar “personal struggle-ul” lui Armstrong.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.