Întâlniri încrucişate (2009)

3

Iată că filmul românesc cunoaşte şi momente mai puţin sumbre, ia în discuţie şi alte subiecte decât revoluţia şi cum erau lucrurile înainte de 1989. Aproape că l-am uitat pe Ceauşescu şi ne pregătim pentru o industrie cinematografică adevărată. Întâlniri încrucişate, filmul Ancăi Damian este un astfel de exemplu. Iar unele asemănări (mai mult de formă decât de fond) cu filme precum Crash sau Babel le poţi trece cu vederea. La fel ca şi lipsa de credibilitate (pe alocuri) a câtorva replici. De ce? În primul rând, pentru că aduce ceva nou. Şi, în al doilea rând, pentru că 100 de minute trec repede. Deşi nu ţi-aş recomanda o a doua vizionare…

 mg 72751 300x199 Întâlniri încrucişate (2009)Firul poveştii urmăreşte trei personaje: Gabi Bogdanovici, de profesie DJ, Mirela, director al unui penitenciar şi Andrei, un deţinut proaspăt eliberat.

Totul se învârte în jurul ideii de libertate şi a efectelor pe care le produce fiecare persoană care-ţi invadează viaţa la un moment-dat. Fiecare îşi creează propriul destin, dar construirea unui plan până la cele mai mici amănunte nu-şi are rostul. Lucrurile se întâmplă exact aşa cum vor ele, tu nu eşti decât un simplu spectator care aşteaptă cu înfrigurare următorul cadru, următoarea scenă, următoarea replică. Ideea pe care o reţii la final este una singură: nimic din ceea ce facem nu ne influenţează doar pe noi, totul are legătură în această lume.

Întâlniri încrucişate este un film în care întâlnirile, aparent plasate sub semnul cotidianului, dictate chiar de hazard, devin neaşteptate şi fiecare dintre ele marchează personajele. Toate semnificaţiile verbului a încrucişa – a marca, a însemna, a-l pune sub semnul crucii – se aplică acestor întâlniri.

Ceea ce am vrut să dezvălui prin “Crossing Dates” este că “adevărul”, văzut din punctul de vedere al diferitelor personaje, este circular: ce i se întâmplă unui personaj este valabil pentru toate. De fiecare dată când cineva caută sau întâlneşte pe altcineva, se confruntă cu el însuşi. Scopul este de a parcurge întregul cerc şi de a vedea lucrurile într-o lumină nouă.” spune regizorul şi scenaristul filmului, Anca Damian.

Vizionati trailer:

3 COMENTARII

  1. […] International Film Festival si Crossroads Europe (Linz). In 2008, Anca Damian a regizat filmul Intalniri incrucisate, selectat de numeroase festivaluri internationale de film. Noul sau proiect este intitulat A Very […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.