The Remains of the Day (1993) cu Anthony Hopkins

3

Nu mai puţin de şaisprezece ani au trecut de la capodopera lui James Ivory, „The Remains of the Day”. De la apariţia cărţii lui Kazuo Ishiguro, a cărei acţiune este urmată fidel de către scenarista Ruth Prower Jhabvala, au trecut şi mai mulţi ani. Iar filmul ne întoarce şi mai mult în timp, prilejuindu-ne o călătorie spre sufletul unui adevărat gentleman, care şi-a irosit întreaga viaţă,  acum este conştient de acest lucru, dar nu îndrăzneşte să ia nicio măsură. „The Remains of the Day” rămâne şi astăzi una dintre cele mai bune ocazii pentru a-i admira talentul unui actor fascinant, câştigător al unui premiu Oscar şi cu alte trei nominalzări în palmares, un actor a cărei carieră se întinde pe zeci de ani, căruia FilmeTari.Com i-a dedicat această săptămână.
Aşadar, te rog, de acolo, din faţa calculatorului, aplaudă-l pe cel care a dat filmului hollywoodian mai mult suflet şi cantitatea de valoare şi credibilitate de care avea disperată nevoie: the one and only, mr. Anthony Hopkins.

În perioada în care se pregătea pentru rolul din acest film, Hopkins spunea că personajul său (majordomul Stevens) are un singur scop: „acela de a face o încăpere să pară mai goală după intrarea sa, decât era înainte. Ca majordom, tot ceea ce trebuie să te preocupe este să fii eficient: să păstrezi lucrurile curate, să pregăteşti mesele zilnice, să-i instruieşti pe ceilalţi angajaţi; cu alte cuvinte, să fii complet invizibil şi să vorbeşti numai atunci când stăpânul casei ţi se adresează.” Însă acest mod de a fi îi va afecta întreaga viaţă lui Stevens.
the remains of the day 800 75 300x300 The Remains of the Day (1993) cu Anthony HopkinsDeşi este majordomul perfect, Stevens stă dezastruos ca persoană. Aproape că nu există.

Acţiunea filmului se desfăşoară pe o perioadă de aproape 20 de ani, prezentaţi în sens invers.
În background, ne sunt prezentate multe alte lucruri: încercarea Lordului Darlington (James Fox) de a alia Marea Britanie cu naziştii în cel de-al doilea război mondial, povestea de dragoste niciodată împlinită dintre Stevens şi Miss Kenton (Emma Thompson), însă toate nu sunt decât decoruri pentru ca Ivory să poată realiza ceea ce şi-a propus: descrierea unui suflet pierdut, gol, a unui om care toată viaţa şi-a petrecut-o slujindu-şi stăpânul, fără a-şi pune nicio întrebare, fără a se preocupa de nimic altceva, străduindu-se din răsputeri (până a devenit o obişnuinţă) să păstreze o încăpere cât mai „goală” cu putinţă, el trecând neobservat.

„The Remains of the Day” este un film care mi-a amintit de „Taxi Driver” (un alt film vizionat recent), în care Scorsese analizează îndeaproape un suflet siguratic, pe Travis Bickle (Robert DeNiro). Şi acolo, străzile New York-ului şi poveştile lor nu sunt altceva decât nişte pretexte.
Filmul lui James Ivory poate fi privit şi ca o poveste de dragoste, între două persoane care nu s-au sărutat niciodată, nu vorbesc niciodată despre iubire şi care se adresează una alteia cu „mr. Stevens” şi „miss Kenton”. O poveste care l-ar întrista profund pe Stevens, dacă acesta ar fi capabil de sentimente.

Vizionati trailer:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.