Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

14

Nu mi-a plăcut filmul. Da, ştiu a primit distincţii importante până în prezent şi sunt convins că va mai primi. Premiu la Sundance, la Toronto, trei nominalizări la Globul de Aur, probabil şi câteva Oscaruri (eu sper că nu, dar n-am nicio putere). Desemnat de mulţi critici americani printre cele mai bune pelicule din 2009, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire mi s-a părut un film supraestimat. Ok, povestea este impresionantă, poate chiar prea impresionantă pe alocuri, fapt ce nu mi se pare neapărat bun. Dar este şi plină de clişee. De altfel scenariul filmului mi se pare principala problemă. Fix cu aceeaşi poveste, care are potenţial, putea ieşi un film mai bun dacă nu era atât de încărcată, dacă s-ar fi renunţat la puţin „balast”.

precious 1 300x200 Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

Clareece Precious Jones este o adolescentă de 16 ani cu multe, multe şi mari, mari probleme. Abuzată sexual de tatăl său cu care are un copil născut cu sindrom Down (retard mental), însărcinată tot în urma unui viol comis de părintele său, exmatriculată din şcoală tocmai pentru că era însărcinată, abuzată psihic de mama ei care o înjură şi o bate non-stop, în plus, e şi analfabetă. Mai vreţi ? Eu m-aş fi oprit demult, dar realizatorii filmului au găsit de cuviinţă să continue. Nu voi dezvălui mai departe problemele tinerei ca să nu vă stric plăcerea vizionării. Din rău în mai rău, până când Precious găseşte salvarea: o şcoală alternativă şi oameni care doresc să o ajute. Iar în câteva săptămâni reuşeşte ceea ce nu a putut face în 16 ani, adică să scrie şi să citească. Şi să îşi ia destinul în propriile mâini.

precious 2 300x201 Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

Acum eu nu prea ştiu cum este sistemul de învăţământ american, dar cred că e la pământ din moment ce un elev nu ştie să citească la vârsta de 16 ani şi frecventează cursurile unei şcoli. În încercarea de a impresiona, de a impresiona, de a impresiona (nu e nicio greşeală de scriere) realizatorii filmului au cam exagerat şi au încărcat-o pe biata eroină cu toate relele pământului (mai sunt, nu vi le-am spus pe toate). Şi au cam greşit după părerea mea. Printre producătorii filmului se află şi Oprah Winfrey, cunoscuta realizatoare de televiziune. Dacă aţi văzut măcar una din emisiunile ei, aţi observat care sunt temele abordate, asemănătoare cu cea din acest film, probabil acesta a fost un motiv pentru care Winfrey s-a alăturat acestui proiect.

precious 3 300x200 Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

Regizorul filmului este Lee Daniels pentru care Precious: Based on the Novel Push by Sapphire reprezintă cea de-a doua producţie a sa. Prima a fost Shadowboxer. Nu aţi văzut-o ? Felicitări! Filmul este printre cele mai slabe realizate în 2005, în ciuda distribuţiei din care fac parte Helen Mirren şi Cuba Gooding Jr. Singurul lucru pozitiv în Precious îl reprezintă interpretările actorilor, peste media întregii producţii. Mo’Nique este extrem de convingătoare în rolul mamei denaturate, Mariah Carey (da, cântăreaţa) ne arată că are şi alte talente, Paula Patton şi Lenny Kravitz sunt şi ei la înălţimea colegilor mai sus menţionaţi. Dar cam atât. Dacă nu vă atrage subiectul, nu insistaţi. Puteţi evita Precious: Based on the Novel Push by Sapphire fără a pierde ceva semnificativ.

Vizionaţi trailer:

14 COMENTARII

  1. Mie sincer mi-a placut foarte mult filmul si nu mi s-a parut deloc exagerat, ci pur si simlpu daca l-as putea descrie printr-un singur cuvant acesta ar fi:realist
    da este greu de vizionat; da este greu de digerat; da te demoralizeaza…. dar nu este nici pe departe un film prost….
    interpretarile actorilor sunt fara cusur iar scenariul este ok…intradevar nu este un film pentru oricine insa eu vi-l recomand…

  2. Ma gandeam ca-s defecta eu. 🙂 Nu mi-a placut deloc. Asta in conditiile in care filmul a avut parte de o promovare intensa. Pare ca ar avea un scenariu grabit, atat de grabit incat nici n-ai cum sa asimilezi toate informatiile primite. Totul se petrece intr-o viteza de speriat. Si da, clar, filmul a fost supraapreciat. Dar ce nu face mana lui Oprah?

  3. Da, chiar asta se intampla in societatea americana! Stiu asta pentru ca am trait in mijlocul lor si, da, sunt analfabeti, inculti, ipocriti, aroganti, sovini, rasisti- sa mai continui? Prefera sa traiasca din ajutorul social decat sa munceasca. Prea putini dintre ei vor sa-si depaseasca conditia sociala. Da, SUA este tara tuturor posibilitatilor, cu conditia sa-ti doresti sa faci ceva.
    Cat despre film- este extraordinar! Mo’Nique este intr-adevar extraordinara in rolul mamei.

  4. Filmul prezinta intr-adevar cazuri reale, insa faptul ca ai un rol in care ti se transpun toate bolile posibile nu te face si un actor mare. Nu m-a impresionat cu nimic. Nu va avea nicio sansa de a gastiga Golden Globs in fata unor filme ca Up in the Air sau A single Man.

  5. […] de film de la Variety Jay Weissberg. Ora 21:40 a celebrat Oscarul de anul acesta. Cum? Aducând Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (Lee Daniels) în atenţia publicului de la TIFF la Ursus Open Air. Câştigător al Premiului […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.