Amintiri din Epoca de Aur 1 (2009)

13

Celebra zicală „Să ne despărţim de trecut râzând” descrie foarte bine proiectul lui Cristian Mungiu. Scenaristul şi regizorul premiat la Cannes a strâns şapte legende urbane din perioada comunistă şi le-a grupat sub genericul Amintiri din Epoca de Aur. Pentru a putea fi vizionate mai bine, Cristian Mungiu a împărţit acest film în două, având subtitlurile Tovarăşi, e frumoasă viaţa şi Dragoste în timpul liber. Prima parte este formată din patru legende, iar următoarea din celelalte trei. Acum vom discuta doar despre prima, singura lansată până în acest moment.

Legenda activistului în inspecţie

O comună din sudul ţării dă în fierbere. Localitatea se află pe traseul unei vizite oficiale, motiv de îngrijorare pentru primar şi apropiaţii acestora. Pentru ca totul să iasă cât mai bine oficialii localităţii se dau peste cap să caute porumbei, să aducă oi şi să demonstreze că acea comună are de toate. Cu o zi înainte de măreţul eveniment un activist soseşte să vadă dacă sunt îndeplinite toate condiţiile. Treptat, inspecţia se transformă într-o petrecere în toată regula, iar în euforia generală nu se găseşte nicio minte limpede care să-i aducă cu picioarele pe pământ.

amintiri 1 300x221 Amintiri din Epoca de Aur 1 (2009)

Legenda fotografului oficial

Întâlnirea dintre Nicolae Ceauşecu şi preşedintele francez Giscard d’Estaing nu ar fi trebuit să ridice dificultăţi reporterului şi fotografului de la Scânteia. Totuşi, cenzorii partidului şi conducerea ziarului descoperă că singura fotografia care urmează să fie pe prima pagină are o mare problemă. Ceauşescu are căciula în mână, în timp ce preşedintele francez este acoperit cu o pălărie, gest care putea fi interpretat că preşedintele comunist recunoaşte superioritatea capitalismului. Cum va putea fi rezolvată această problemă ?

amintiri 2 300x229 Amintiri din Epoca de Aur 1 (2009)

Legenda politrucului zelos

Un tânăr activist merge într-un sat din ţară cu intenţia clară de a lupta împotriva analfabetismului. Mai cu vorba bună, mai cu ameninţările, el reuşeşte să strângă într-o sală aproape toţi neştiutorii de carte din localitate. Aproape toţi, deoarece un cioban refuză să-şi lase oile şi să dea curs invitaţiei de a învăţa carte. Fiindcă activistul nu acceptă un refuz, decide să urce la stână şi să-l convingă personal pe cioban care sunt beneficiile învăţăturii.

amintiri 3 300x211 Amintiri din Epoca de Aur 1 (2009)

Legenda miliţianului lacom

Cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, un miliţian primeşte cadou un porc. Veste foarte bună pentru oricine într-o perioadă în care carnea ajunsese un lux. Problema era că porcul era viu, miliţianul locuia la aparament şi trebuia să găsească o soluţie să-l taie fără să-l audă vecinii. După ce varianta cu împuşcatul porcului cade, fiul miliţianului vine cu o idee genială: să gazeze porcul în bucătărie.

amintiri 4 300x213 Amintiri din Epoca de Aur 1 (2009)

Vizionaţi trailer:

13 COMENTARII

  1. numai cand aud ca este tot despre comunism ma apuca damblalele, romanii astia nu au alta sursa de inspiratie ?
    au vazut ca le place genu asta strainilor.
    daca as avea o putere le-as sterge pe toate .

  2. Interesant film,dar nu extraordinar si nu foarte realist.Uitati ca am trait multi acea infloritoare epoca?
    Mi-ar fi placut sa vad partea nevazuta a acelei epoci.Nu sa abordati tot ceea ce stiam.

  3. nu e cine stie ce filmul l-am vazut la cinema ..nu are o continuitate sunt doar secvente cu diferite situatii de pe vremea aceea nu mi-a placut decat faza de la sfarsit ca au incercat sa omoare porcul inchizandu-l in bucatarie si dand drumul la gaze ca sa nu-i vada vecinii insa binenteles ca au sarit in aer ..

  4. Despre epoca in care mi-am fript cei mai frumosi ani nu s-a facut destul film. Mai trebuie, mai ales pentru a cei care devin curand adulti s-au nascut dupa aceea, si nu o cunosc. Oamenii au suparatoarea tendinta de a repeta erorile trecutulu iar asta se poate preveni partial facandu-l cunoscut, de preferinta printre doua glume…
    Fiul meu (nascut dupa si traind in strainatate) uraste comunismul si comunistii pt. ca asa a vazut el la mama si la tata, dar daca incercam sa-i povestim ceva se plictiseste repede… Si am intalnit si destui straini carora trebuia sa le povestesc indelung imaginea unei Alimentare de 300 mp cu doar 10 produse de vanzare: Adidasi de porc, untura vrac, conserve de fasole boabe, sticle cu otet alimentar, stavrid congelat si in conserva, nechezol, bomboane, sfoara si foi de celofan. Te chinuiesti ceva pana sa pricepi ca asa ceva nu poate penetra in mintea unui om crescut in conditii normale…

    @ Stefana Zeletin: vrei ceva mai aproape de adevarul cu aspect de craniu putrezit? Ai fost sa vezi 4-3-2?!

    @cunt: uite, vezi, din cauza celor ca tine oamenii repeta erorile trecutului… daca as avea putere v-as sterge pe toti 🙁

  5. Luati acest film intr-un nume prea personal. Acest film a fost facut pentru a pune in scena cateva “legende” din trecut.
    Are un scop bun… nu vrea raul nimanui…
    Eu chiar recomand vizionarea acestui film.

  6. Mi-a placut filmul foarte mult! Unele secvente chiar au fost foarte amuzante! Daca nu ar fi fost lb Romana nici n-as fi crezut ca e facut la noi in tara!!

  7. A fost un film ok. Am ramas , m-am distrat..mi-am adus aminte. Putin dezamagit de Cristian Mungiu. Ma asteptam la mai mult. Poate la un film cu un buget mai mare, poate la o alta idee decat cea a comunismului. Poate in viitor. Daca merita vazut?! Merita. Dar nu este un must-see.

  8. […] Romania“. Astfel, in perioada 3 – 29 martie 2012, pe SVT2 vor fi difuzate lungmetrajele Amintiri din Epoca de Aur (2009) – regia: Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu si Ioana […]

  9. […] Film de la Cannes, in 2007. Programul include lungmetrajele 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007), Amintiri din Epoca de Aur (2009), Occident (2002) si o serie inedita de cinci scurtmetraje regizate de Cristian Mungiu in […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.