Felon (2008)

10

Actori: Val Kilmer, Stephen Dorff, Harold Perrineau, Sam Shepard, Marisol Nichols

Asta este genul de film pe care un baiat nu l-ar rata atat de usor. Serios, nu stiu, eu asa il concep, drept purtator de testosteron. Asta nu inseamna ca noi (suflarea feminina) ne putem lipsi cu desavarsire de la vizionare, doar ca hai sa ma fac inteleasa cum trebuie: drama sententioasa la care ai bocit tu acum doua saptamani, martor fiindu-va tricoul lui smiorcait de tine, ii transmite lui acelasi sentiment ca si atunci cand Maria-de-los-Anjeles a fost parasita cu burta la gura de Paris a lu’ Niuiorc. Deci, nu-i mai spune insensibil, ci doar diferit. Si nici nu te astepta sa intelegeti filmul in aceeasi maniera caci veti sfarsi tot prinsi prin vreo bariera a sensibilitatii.

Familia lui Wade Porter, formata din sotia si fiul lor, isi traieste povestea fara prea multe retineri ori prejudecati. In apropiere de-o nunta programata, totul pare sa mearga bine pana in momentul in care in casa lor, intr-o noapte, patrunde un hot. Speriat si aparent in legitima aparare, Wade il omoara pe acesta si din viitor om de afaceri, ajunge sa fie condamnat la 3 ani intr-o inchisoare de maxima securitate. Ajuns aici, schimbarea acestuia nu conteneste sa apara, intamplarea marcandu-i si complicandu-i existenta. Mediul infect, corupt si regulamentul scris in propriile dispozitii ale detinutilor va aduce un nou Wade care va fi nevoit sa se descurce printre situatiile limita impuse de mini-societatea din care face acum parte. Inconjurat de violenta si accese de rasism, acesta va fi ajutat de colegul sau de camera, un amator de filosofie si poezie, dar totusi un criminal in serie.

Download subtitrare “Felon” click aici.

Dupa cum va spuneam, baietii vor fi de-a dreptul exaltati de scenariu/scene, presimt asta din toti porii. Dar ce m-a intrigat pe mine a pornit dintr-o chestie de-a dreptul minora: cum se poate ca intr-o zi linistita, sa te trezesti, sa te lasi purtat de orele ce trec agale pe langa tine, nestiind ca undeva ti se poate rezerva ceva? Cum se poate sa te vezi ca si om normal, liber, ca mai apoi sa fii invaluit in mrejele unei realitati ce te vrea curpins din plin in ea? Si aici nu mai este vorba doar de scenariul unui film. Oare chiar nu putem face ceva complet si sigur de capul nostru? Fara nicio consecinta? Aparent, credem ca este dreptul nostru de a alege ce facem cu viata noastra, dar eu spun ca pentru fiecare este un plan deja ales, pe care il putem influenta mai mult sau mai putin. Frustrant, cu siguranta.

Vizionati trailer:

10 COMENTARII

  1. Nu am mai vizionat un film de mai bine de 1 luna, mi-am pierdut rabdarea, azi-dimineata, cand imi terminasem articolul la care am stat toata noaptea am intrat sa il aleg filmul, nu am citit decat titlul si m-am uitat la poster, a fost de ajung, acum tocmai s-a terminat, nu ma mir ca am avut rabdare sa il vad, a meritat pe deplin, un film bun de duminica 🙂

  2. da Mihaela presimtea bine…ce sa zic este o experienta pe care nimeni nu si-o doreste,dar odata ajuns iti trebuiesc tehnici de supravietuire…ce m-a marcat la acest film a fost ultima fraza “protejaza-ti familia cu orice cost chiar dak trb sa ucizi din nou ,pentru k dak as fi nevoit as rade toata planeta ca sa mai fiu alaturi de familia mea”

  3. Un film interesant si captivant . Atmosfera din inchisorile americane este bine conturata, coruptia, gastile , rasismul fiind prezente si acolo ca si in Romania. Scenariu si interpretarea sunt reusite , asa ca veti ramane alaturi de problemele actorului principal pana la sfarsitul filmului.

  4. Cam asa este Mihaela…filmul ofera momente de neuitat pentru barbati, desi gandesc ca si femeile sunt emotionate de finalul acestuia…”Sa-ti protejezi familia cu orice cost. Chiar dacã esti fortat sa ucizi din nou. Pentru ca daca as fi nevoit, as rade toata planeta sa fiu din nou langa a mea.” (John Smith-Val Kilmer). Nota 10 din partea mea…vezi http://jovimpresii.blogspot.com/2009/04/felon.html .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.