Europa (1991)

0

Europa este un film hipnotic inca de la prima secventa, cand auzim vocea lui Max von Sydow in fundal. Naratorul practica un fel de hipnoza, invitandu-l pe personajul principal sa intre adanc in ceea ce numeste Europa. Lars von Trier creeaza prin acest film un spatiu in care personajele par sa fie lipsite de libertate, supunandu-se unui destin dominat de niste legi aspre. Filmul da senzatia unui experiment cinematografic, iar toate elementele care apar trezesc in privitor un sentiment de apasare sau de greutate, pentru ca e vorba de o lume inchisa si uneori rece.

europa1 460x259 Europa (1991)

Actiunea filmului are loc chiar dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand americanul Leopold Kessler (Jean-Marc Barr) soseste in Germania, dorind sa ajute la reconstructia acestei tari. Leopold Kessler este un pacifist care are radacini germane si isi cauta o slujba in aceasta tara. Va fi ajutat de unchiul sau (Ernst-Hugo Jaregard), care ii gaseste o slujba de conductor de vagon in cadrul companiei feroviare germane Zentropa. In timpul serviciului, Leopold Kessler o intalneste pe Katharina Hartmann (Barbara Sukowa), fiica directorului companiei Zentropa, Max Hartmann (Jorgen Reenberg). In acelasi timp, personajul principal il cunoaste pe fratele Katherinei, Lawrence Hartmann (Udo Kier) si pe colonelul american Harris (Eddie Constantine), fiind implicat in mai multe intrigi.

europa2 460x206 Europa (1991)

Vazand acest film ai senzatia ca te afli pe un taram ireal (ma gandesc aici la slujba de la miezul noptii dintr-o biserica in care ninge inauntru) unde apar anumite elemente absurde (dupa ce se arunca dintr-un tren, personajul principal reuseste sa se urce din nou in el), toate acestea aducand mai degraba cu un vis  sinistru. La un moment dat, visul devine cosmar, iar Leopold se va gasi in situatii extreme, din acest punct de vedere Europa prefigurand alte filme ale lui Lars von Trier, si ma refer aici la Breaking the Waves (1996), Dancer in the Dark (2000) sau Dogville (2003). Neutralitatea initiala a personajului principal ajunge sa fie condamnata de ceilalti, care vor tot timpul ceva de la el si ii cer sa aiba niste reactii extreme, sa se implice in diversele jocuri de interese. Filmul are si niste tehnici intersante, uneori apare un mix de scene alb-negru cu scene color. Va recomand sa vedeti acest film daca vreti sa experimentati o lume bizara.

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.