Closer (2004)

7

„Nimeni n-o să îşi explice ce e dragostea/Asta singur într-o zi de vară o vei afla”, ne transmitea Tudor Chirilă din Vama Veche în urmă cu ceva ani. Într-adevăr, dragostea nu este o ecuaţie sau o problemă geometrică să aibă anumite formule pentru a fi descifrată. Fiecare are o altă definiţie a dragostei în funcţie de experienţele trăite, de eşecurile şi dezamăgirile petrecute în doi. Nici Closer nu oferă explicaţii, ci numai trăiri. Totul este la intensitate: se iubeşte cu patimă, se urăşte cu o patimă şi mai mare, se minte, se înşală, se manipulează grosolan, totul în numele dragostei. În acest caz, a iubi nu este sinomin cu a fi fericit. Fericirea durează cam cât scurgerea unei clepsidre, după care urmează momentele de remuşcare şi de regret. Cu ce am greşit ?

closer 4 460x247 Closer (2004)

Patru personaje în căutarea iubirii. Alice, Dan, Ana şi Larry formează un pătrat amoros, care se transformă uneori într-un triunghi sau chiar în drepte paralele. Fiecare personaj ascunde un secret, fiecare doreşte ceea ce nu poate avea, iar când îşi îndeplineşte dorinţa, începe deja să tânjească după ceea ce pierduse. Alice+Dan=Love, Ana+Larry=Love, Ana+Dan=Love, Alice+Larry=….Cam aşa ar arăta un rezumat al filmului prin SMS. Dar ar fi păcat. S-ar pierde trăirea autentică a personajelor, replicile fascinant de reale şi prestaţia actoricească de înaltă clasă. În plus, am fi un pic mai săraci dacă nu am auzi sfâşietorul I can’t take my eyes off you, I can’t take my eyes… în interpretarea lui Damien Rice, melodie ce închide şi deschide filmul.

closer 11 460x258 Closer (2004)

Realizat după o piesă de teatru, Closer face o radiografie rece şi un pic ironică asupra relaţiilor moderne. Cele patru personaje caută cu ardoarea fericirea, iar de cele mai multe ori nu îşi dau seamă că doar ce au lăsat-o să plece de lângă ei. Trăiesc fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima, se leagă de fiecare experienţă ca şi cum ar fi una de viaţă şi de moarte şi demonstrează că nu au învăţat nimic din trecut. Cea mai potrivită încheiere mi se pare replica unuia dintre personaje: “No one will ever love you as much as I do. Why isn’t love enough?”. Deoarece căutăm perfecţiunea.

Vizionati trailer:

7 COMENTARII

  1. Filmul este foarte reusit si dupa cum ai subliniat si tu are replici reale, fara ascunzisuri. Reuseste sa fie vulgar pe alocuri, si teribil de sexi fara sa apeleze la scene de sex assa cum multe filme fac. Pe mine m-a derutat finalul relatiei dintre Dan si Alice, schimbul acela de replici din final nu a avut credibilitate si nici nu-si aveau rostul. In rest este super. Natalie Portman are aici cel mai sexi rol al ei de pana acum, si este dupa parerea mea si cel mai complex personaj.
    Super film, merita vizionat!! Eu personal cred ca l-am vazut de vreo 5-6 ori pajna acum

  2. Ciudatenia dupa mine, este ca dragostea ce se vroia a fi dragoste, nu-mi pare dragoste. Pot numi altcumva roadele intamplarii de aici: obsesie, atasament, atractie, pasiune, adrenalina (just amoroasa). Interesant film. 🙂

  3. […] că nu este obligatoriu ca un film realizat după o piesă de teatru să fie slab, amintindu-mi de Closer. Din păcate, A Dangerous Method nu este salvat nici măcar de interpretare. Dacă Michael […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.