Bullhead (2011)

4

În urmă cu câteva săptămâni, atunci când am citit lista cu propunerile fiecărei țări pentru Oscar, categoria film străin sau film în altă limbă decât engleza, am rămas surprins de faptul că Belgia nu merge cu frații Dardenne și al lor The Kid with a Bike. Dar apoi mi-am dat seama că pe cât sunt de apreciați și premiați în Europa, pe atât de ignorați au fost de Academia Americană. De trei ori Belgia a propus la Oscar producțiile frațiilor Dardenne și aceștia nu au obținut nici măcar o nominalizare. Pentru 2012 belgienii au decis să meargă pe mâna debutantului Michael Roskam și al său Bullhead, iar până acum nu se poate spune că au dat greș. Filmul a fost nominalizat la Oscar, iar pentru Belgia acest fapt nu se mai întâmplase de mai bine de zece ani. Greu de spus dacă va câștiga, producția iraniană A Separation fiind mare favorită, dar s-au mai văzut surprize la Oscar, mai ales la această categorie.

bullhead 1 460x258 Bullhead (2011)

Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) are o fermă de bovine și duce mai departe tradiția și afacerea familiei. Într-o zi el primește propunerea de a încheia o înțelegere cu un comerciant de carne de vită, dar acest târg i se pare că ar fi în neregulă. În perioada negocierilor are loc și uciderea unui polițist, fiind suspectată de acest lucru mafia hormonilor (pentru ca vitele să se dezvolte într-un timp mai scurt erau injectate cu diverși hormoni de creștere, lucru interzis), iar apariția unui personaj din copilăria sa fix în mijlocul acestei afaceri îl cam dă peste cap. Jacky decide să regleze conturile o dată pentru totdeauna și cu trecutul său, dar descoperă că acest plan nu este atât de ușor de realizat pe cât părea inițial.

bullhead 2 460x258 Bullhead (2011)

Filmul începe ca unul polițist, cu intrigi, trădări, conspirații, dar treptat acest univers devine unul de fundal. Producția se va axa mai mult pe povestea lui Jacky Vanmarsenille și pe reconcilierea acestuia cu trecutul. Vom descoperi că în copilărie a suferit o adevărată dramă, care i-a schimbat complet existența, iar de urmările acelei fapte nu va scăpa niciodată. De altfel, monologul de la începutul filmului capată o și mai mare greutate când aflăm, de fapt, la ceea ce secret se referă cu adevărat. Bullhead are câteva scene interesante, unele șocante de-a dreptul, iar finalul mi s-a părut reușit atât din punct de vedere al poveștii, dar și al regiei. Din câte am înțeles ar fi inspirat chiar dintr-un caz real sau cel puțin o parte din el. Eu vi-l recomand.

Vizionați trailer:

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.